nieuws

NVM: kosten nieuwbouwwoning stijgen door nieuwe bouwwet

woningbouw 36

NVM: kosten nieuwbouwwoning stijgen door nieuwe bouwwet

Nieuwbouwwoningen zullen duurder worden door de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Dat vreest althans de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De makelaarsvereniging zegt “in principe voorstander te zijn van betere kwaliteitsregels” en vindt het ook goed dat kopers beter beschermd worden tegen constructiefouten. Maar tegelijkertijd heeft de NVM ook twijfels.

“Het is een goede zaak dat bouwbedrijven de verantwoordelijkheid krijgen voor de kwaliteit van woningen. Maar we vragen ons af of alles in de nieuwe wet goed is geregeld. Het mag niet zo zijn dat consumenten straks fors meer betalen omdat gemeenten de leges niet verlagen, terwijl ze hun toezichthoudende taken niet meer uitvoeren”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Huizenkopers betalen 85 miljoen extra

Als gemeenten de leges niet aanpassen, betalen huizenkopers per jaar 85 miljoen extra, blijkt uit berekeningen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Voor de NVM is dat echt onaanvaardbaar.

Jaarsma: “Het zet een rem op de doorstroming in de woningmarkt. De kosten gaan omhoog, en kopers moeten maar afwachten of bouwbedrijven daadwerkelijk zullen zorgen voor meer kwaliteit. Daar heb ik zo mijn twijfels bij, gezien alle ervaringen met nieuwbouwwoningen en de proef in Den Haag.”

Ook andere organisaties hebben kritiek

Dinsdag voegde de Vereniging Eigen Huis (VEH) zich ook al in het rijtje organisaties dat niet overtuigd is van de nieuwe bouwwet. In een brief aan de Tweede Kamer luidde de boodschap van VEH zelfs: “Doe het niet. Het doordrukken van dit wetsvoorstel leidt tot grote nadelen voor de bouwconsument.”

Ook Bouwend Nederland en de Neprom zijn kritisch. Donderdag zal de nieuwe bouwwet in de Tweede Kamer worden behandeld.

De NVM hoopt dat het kabinet de gevolgen van de wet nog eens goed bekijkt. “Het zou een tweetrapsraket moeten zijn, waarbij de kosten voor de consument gelijk blijven – of zelfs verminderen – en de kwaliteit van het product via het toezicht verbetert. We zijn bang dat het systeem nu eerder andersom gaat werken”, aldus Jaarsma.

Reageer op dit artikel