nieuws

Internationale doorbraak lonkt voor Nederlandse bouwsoftware KYP

woningbouw 87

Het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf Trimble gaat planning- en communicatietool KYP wereldwijd aanbieden.

Vanaf maart 2017 wordt het programma geïntroduceerd in de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland. Na de Engelstalige landen wordt het programma vertaald voor andere landen waar Trimble actief is. Trimble heeft een jaarlijkse omzet van 2,3 miljard euro en bezit ruim 1.100 patenten.

Veel fout bij communicatie in bouw

Stan Roestenberg bedacht KYP in 2012. De directeur-eigenaar van projectontwikkelaar Bohemen zag dat er veel fout gaat bij de communicatie rond bouwprojecten. Met KYP moet communiceren binnen bouwprojecten veel eenvoudiger worden. Iedereen die bij een project betrokken is kan de planning inzien en wordt automatisch op de hoogte gehouden, via e-mail, bij wijzigen van de planning.

Met behulp van KYP heeft Bohemen woningen zonder hoofdaannemer gebouwd. Ook werd de rol van uitvoerder overbodig; in plaats daarvan kwam er een “realisatiebegeleider” die alleen bij tussentijdse oplevermomenten op de bouwplaats komt kijken.

[[{“fid”:”216996″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”892″,”width”:”1500″,”class”:”media-element file-default”}}]]

Zevenduizend gebruikers

Inmiddels zijn grote bedrijven als BAM, VolkerWessels, TBI, Dura Vermeer, Klok, Vorm en Trebbe met KYP actief. Volgens Roestenberg heeft KYP op dit moment zevenduizend gebruikers die werken aan 250 actieve projecten.

Trimble gaat het programma onder de naam LeanSight in de markt zetten, als onderdeel van haar ProjectSight en CrewSight productlijn, gericht op integraal (bouw)projectmanagement. Trimble is tevens eigenaar van bouwgerelateerde software zoals Sketch-up, Tekla, Vico office en Schedule Planner. Naast de bouw is Trimble actief in de landbouw- en de transportsector

Reageer op dit artikel