nieuws

‘Begraven asbest onder woonwijk kan geen kwaad’

woningbouw Premium 73

‘Begraven asbest onder woonwijk kan geen kwaad’

De met asbestvervuilde bodem onder een woonwijk in Harderwijk kan geen kwaad. Dat schrijft Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu in reactie op Kamervragen van SP’er Smaling.  

Onderzoek naar de mogelijke risico’s van verplaatsing van asbestdeeltjes door de grond en de gevolgen daarvan op woningbouw, acht Dijksma niet nodig.

Twee meter grond weggehaald

“De sanering is onder meer uitgevoerd door twee meter vervuilde grond weg te halen en schone grond terug te leggen. Hiermee is de asbestverontreiniging grotendeels weggehaald. Daarnaast heeft de provincie Gelderland gebruiksbeperkingen opgelegd. Deze zorgen ervoor dat de schone grond niet wordt vermengd met dieper gelegen, mogelijk verontreinigde, grond”, verklaart Dijksma.

De SP stelde ook vragen over de risico’s van glaswol en steenvezel en het gevaar van asbestcementleidingdelen. Dijksma ziet ook geen aanleiding om daar extra onderzoek naar te doen.

Boren in asbestdaken mag niet

Wel bevestigt ze dat het boren van gaten in asbestdaken niet is toegestaan, ook niet om een zonnepaneel te bevestigen. “De gemeente is verantwoordelijk voor het toezicht hierop.”

Lees hier alle Kamervragen van de SP en alle antwoorden van de staatssecretaris. 

Reageer op dit artikel