nieuws

Verhagen: PvdA verkoopt onzin over bouw

woningbouw Premium 29

Verhagen: PvdA verkoopt onzin over bouw

PvdA’er Albert de Vries slaat de plank volledig mis met zijn uitspraken dat Bouwend Nederland niet wil instaan voor bouwkwaliteit. Dat zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland in een interview met Cobouw. “Met alle respect, maar meneer de Vries kletst uit zijn nek.”

De PvdA en Bouwend Nederland staat weer eens lijnrecht tegenover elkaar. Dit keer gaat het over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen die minister Blok wil invoeren. Tijdens het eerste deel van het debat in de Tweede Kamer vorige week haalde PvdA’er Albert de Vries hard uit naar de branchevereniging.

“Is het werkelijk zo slecht gesteld met de aannemers dat ze deze wet vrezen? Als Bouwend Nederland echt begaan is met de bouwkwaliteit in Nederland dan zou hij een vuist maken. Hoe kan het dat de Aannemersfederatie wel enthousiast is?” 

‘Hij doet alsof de hele bouw niet deugt’

De Vries betichtte het CDA ervan “gevallen te zijn voor de lobby van Bouwend Nederland”. De Christendemocratische partij vindt dat de aansprakelijkheid voor bouwfouten met de nieuwe wet te veel op het bordje komt te liggen van aannemers. De Vries wil die aansprakelijkheid juist verder aangescherpt zien.

In een interview met Cobouw reageert Verhagen getergd op de uitspraken. “Met alle respect, maar meneer De Vries kletst uit zijn nek. Hij doet net alsof de hele bouwsector niet deugt. Wij willen wel kwaliteit leveren en zijn ook voor private kwaliteitsborging. Maar er moet wel zorgvuldig gekeken worden naar een aantal zaken. Zo moet aantoonbaar worden gemaakt dat de bouwleges omlaaggaan. En als we met professionele opdrachtgevers te maken hebben dan willen we inderdaad dat aansprakelijkheid anders geregeld worden dan Blok voorstelt.”

Bouw en woningtoezicht 

Of Blok zijn wetsvoorstel op punten moet aanpassen is nog onduidelijk. De Tweede Kamer maakt zich op voor de tweede termijn van het debat. Naar verluidt vindt dat debat woensdag plaats. Minister Blok wil de regels aanpassen om de positie van consumenten te verbeteren. Daarnaast vindt hij dat de afdelingen bouw en woningtoezicht onvoldoende functioneren. Waar het gaat over bouwkwaliteit wil hij die ambtelijke afdelingen vervangen voor een systeem waarbij bouwers zelf mogen kiezen voor een kwaliteitssysteem. Een nog op te tuigen toelatingsorganisatie moet die systemen toetsen.

Ondanks een jarenlange voorbereiding van experimenten, onderzoek en hoorzittingen lijkt Blok nog altijd niet op een meerderheid te kunnen rekenen. Verhagen rekent er echter nog steeds op dat de minister voor Wonen ook deze klus zal klaren. “Blok is er veel aan gelegen deze wet door te voeren. Dit is zijn laatste wetswijzigingstraject.”

Clinch

Het is niet de eerste keer dat Bouwend Nederland en de PvdA in de clinch liggen. Politieke aanvaringen waren er eerder deze kabinetsperiode al met oud-PvdA’er Jacques Monasch en Lodewijk Asscher. 

Lees over anderhalve week het hele interview met Verhagen. Dan gaat hij in de op de verkiezingen, de benodigde investeringen in infrastructuur en maatregelen die volgens hem nodig zijn om klimaatdoelstellingen te kunnen bereiken.  

Reageer op dit artikel