nieuws

Terugblik op 2016: juni

woningbouw Premium 24

Terugblik op 2016: juni
Wiegel

Het hijsplan voor het nieuwe brugdek van de Julianabrug in Alphen aan den Rijn was incompleet en ongeschikt. De betrokken bedrijven hebben bovendien de complexiteit van de werkzaamheden onderschat en te weinig oog gehad voor de gevaren voor de omgeving.

Tot deze keiharde conclusie komt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in juni. Tijdens het hijsen van het nieuwe brugdek vielen op 3 augustus 2015 twee hijskranen om. Die kwamen samen met het brugdek terecht op naastgelegen woningen en winkelpanden. De materiële schade was enorm en als bij wonder vielen er geen slachtoffers.

Uit het onderzoek blijkt dat de hijsopstelling al bij aanvang van de werkzaamheden een te lage stabiliteit had. Toen tijdens het hijsen een van de pontons sterk begon te hellen, bezweek de kleinste kraan onder het gewicht en trok vervolgens de gehele hijsopstelling mee in zijn val.

Bouwer Mourik en BSB Staalbouw krijgen er in het eindrapport flink van langs. “De partijen vertrouwden blind op elkaars kennis en ervaring en leunden op de verantwoordelijkheid van de ander. Zowel de staalbouwer als het bouwbedrijf liet zo gebeuren dat met een onveilige hijsopstelling werd gewerkt.” Ook is er kritiek op de gemeente. Die stuurde uitsluitend op een snelle oplevering, en stond niet of nauwelijks stil bij de veiligheid.

Schijn bedriegt

Nadat de tien grootste Nederlandse bouwbedrijven hun jaarcijfers hebben gepubliceerd, maakt Cobouw de balans op. Met een gemiddelde nettowinstmarge van 2,7 procent zijn de koplopers nog maar een fractie verwijderd van de zo gewenste 3 procent. Maar schijn bedriegt. De gemiddelde marge wordt namelijk sterk beïnvloed door de bovengemiddelde prestaties van Boskalis en Van Oord. Zonder de duizelingwekkende verdiensten van de baggerconcerns blijft een marge over van 0,49 procent. Volgens vrijwel alle bouwbestuurders is dat veel te weinig om de bedrijfstak gezond te houden.

Drama

Tragisch nieuws komt er uit Amsterdam. Bij een ongeval op een bouwterrein van HSB komt regiodirecteur Erna van der Pers (54) van woningcorporatie De Alliantie om het leven. De vrouw raakt zwaargewond bij een feestelijke bijeenkomst rond het slaan van de eerste paal voor een zorgcomplex. In het ziekenhuis overlijdt ze. “Een drama. We zijn geschokt”, reageert HSB-directeur André Vos.

55 jaar

Voor Cobouw is juni een bijzondere maand: de redactie lanceert het eerste, nieuwe weekblad. Hiermee keert Cobouw terug naar de oorsprong, want de gedrukte uitgave is op 1 juni 1857 als weekblad begonnen. In het nieuwe weekblad ligt het accent op verdieping, innovaties, aanbesteden, marktontwikkelingen en de regio. Dagelijks nieuws is te volgen via www.cobouw.nl. Nu het dagblad stopt, komt ook een einde aan de inspanningen van cartoonist Gerard Wiegel voor Cobouw. De 89-jarige illustrator heeft ruim 55 jaar lang onafgebroken cartoons voor de krant gemaakt.

 

 

Reageer op dit artikel