nieuws

Buitenlandse woningbouwers zetten voet op Nederlandse markt

woningbouw Premium 72

Buitenlandse woningbouwers zetten voet op Nederlandse markt

Nederlandse woningbouwbedrijven krijgen de komende jaren concurrentie van buitenlandse bouwers. De grootste woninginvesteerder van Nederland, Syntrus Achmea RE&F, zet de deur voor “buitenlanders” wijd open.

De nieuwkomers zijn nodig om de grote honger naar woningen in Nederland te stillen, zegt Henk Jagersma, directievoorzitter van Syntrus Achmea Real Estate & Finance, woensdag in een interview in het weekblad van Cobouw.

Nederlandse bouwers zitten vol

De Nederlandse bedrijven hebben tijdens de crisis hun capaciteit ingekrompen en kunnen de grote vraag niet aan. “Ze zeggen: we zitten vol.”

Binnenkort start Syntrus Achmea RE&F een groot project met een “bekende bouwer” van over de grens. Jagersma wil de naam van het bedrijf nog niet noemen, omdat de handtekening nog niet gezet is.

Steeds meer buitenlanders schrijven in

Met het binnenhalen van de buitenlandse woningbouwer, ligt de weg open voor andere buitenlandse bedrijven om de Nederlandse grens over te steken. Jagersma: “Ik zie in de aanbestedingen steeds meer buitenlanders meedoen.”

De komst van nieuwe partijen zal de innovatie in de bouw aanwakkeren, verwacht de beleggingsdirecteur. “Ik vind het wel een gezonde ontwikkeling. Als er wat meer concurrentie komt, dan moet men elkaar wat meer elkaar gaan uitdagen over hoe je je keten in elkaar zet. Daarin is nog veel te winnen.”

Markt bijna volledig in handen Nederlandse bedrijven

De markt voor nieuwbouwwoningen is tot nu toe bijna volledig in handen van Nederlandse bedrijven. Wel zijn er wat kleine Duitse partijen net over de landsgrens actief en bouwde Züblin mee aan onder andere De Rotterdam.

Interview Henk Jagersma: ‘Tijdens de crisis hadden we door moeten bouwen’

Reageer op dit artikel