nieuws

Gelderland bouwt door

woningbouw Premium 15

Gelderland bouwt door

Gelderland bouwde in de eerste drie kwartalen van dit jaar ruim duizend nieuwbouwwoningen meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In Noord-Holland en Zuid-Holland werden juist minder woningen opgeleverd.

Gelderland maakt een sprint. In de eerste negen maanden van dit jaarwerden in de provincie ruim 5300 nieuwe woningen opgeleverd. Ruim duizend meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Noord-Holland en Zuid-Holland, de grootste bouwprovincie die vorig jaar gezamenlijk nog 43 procent van de nieuwbouw voor hun rekening namen, leveren minder nieuwbouw op. Hun aandeel zakt naar 39 procent.

In Amsterdam, waar nog steeds veruit het meeste wordt gebouwd, werden tot en met september 3640 woningen afgerond. Bijna duizend minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee zakte de bouwproductie in de hoofdstad het snelst in van alle gemeenten. Afgaande op de hoogte van de bouwproductie verlieten ook veel woningbouwers Leiden, Deventer, Rijswijk, Tilburg, Cuijk en Den Haag. De bouwproductie lag in deze gemeenten dit jaar minstens tweehonderd woningen lager.

De bouwers vertrokken naar de Gelderse gemeenten Wageningen, Ede, Arnhem en Nijmegen. In de vier gemeenten werden 1400 woningen gebouwd, ruim 600 nieuwe woningen meer dan vorig jaar.

Na Gelderland vond in de provincie Utrecht de meeste woningbouw plaats. De gemeente Utrecht bouwde 1400 woningen, 300 meer dan een jaar ervoor.

Tot en met september werden er in heel Nederland 35.000 woningen opgeleverd, 5 p rocent meer dan vorig jaar in dezelfde periode. De teller bleef eind vorig jaar hangen op 48.381 opgeleverde woningen.

Reageer op dit artikel