nieuws

Bouw snelst groeiende sector

woningbouw 43

Bouw snelst groeiende sector

De omzetten in de bouw liggen 9 procent boven die van vorig jaar. Kleine bedrijven schieten zelfs 15 procent omhoog.

Dat blijkt uit de kwartaalmonitor bouw van het CBS. Grote bedrijven groeiden het minst hard: hun omzetten lagen in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld 3 procent boven het niveau van vorig jaar.

Nederlandse bouw koploper

De bouwproductie is 10,4 procent gestegen. Daarmee is de bouw op dit moment de sterkst groeiende bedrijfstak van de Nederlandse economie.

Binnen de Europese Unie is de Nederlandse bouw ook koploper. Gemiddeld steeg de Europese bouwproductie met 0,5 procent.

Woningmarkt is aandrijver

Sinds het dieptepunt in het eerste kwartaal van 2013 werd bereikt, is de bouwproductie met 27 procent gestegen. Het niveau van voor de crisis is echter nog steeds niet bereikt. Het niveau van de totale economie ligt al sinds begin 2015 boven dat van voor de crisis.

De woningmarkt is een belangrijke aandrijver. In het derde kwartaal van 2016 groeide voor het eerst in ruim een jaar tijd het aantal nieuwe woningen waarvoor een vergunning is afgegeven. Het waren er bijna 14.000, ruim 30 procent meer dan in dezelfde periode in 2015.

3000 nieuwe banen

De woningbouw lijkt inmiddels op stoom te komen. In totaal zijn er in het derde kwartaal 12.953 nieuwe woningen opgeleverd. Dit is bijna 22 procent meer dan hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Vorig kwartaal steeg het aantal opleveringen ook, maar toen nog een stuk gematigder: +6 procent.

Het CBS telden in het derde kwartaal 511.000 banen in de bouw, 3.000 meer dan in het tweede kwartaal.

Reageer op dit artikel