nieuws

‘Nieuwbouw komt te laat in de Noordvleugel’

woningbouw Premium 42

‘Nieuwbouw komt te laat in de Noordvleugel’

Nieuwbouw kan de vraag naar woningen in de Noordvleugel (Noord-Holland, Flevoland en Utrecht) niet bijbenen. Het gevolg is dat de prijzen razendsnel stijgen: dit jaar met 7,7 procent en volgend jaar nog eens 5 procent.

Juist in de schaarstegebieden Groot Utrecht en de Metropoolregio Amsterdam blijft het aantal verstrekte bouwvergunningen sterk achter bij de vraag. Dat blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalanalyse van Dynamis, een samenwerkingsverband van 13 grote regionale NVM-makelaars.

Op basis van het aantal afgegeven bouwvergunningen blijkt dat het aantal vergunningen voor nieuwbouw in 2016 lager uitkomt dan in 2015. Terwijl de hoop begin dit jaar nog de hoop was gevestigd op een doorgroei naar 80.000 vergunningen.

Op basis van dit gegeven is de verwachting dat de marktdruk in deze regio’s zeker de komende anderhalf jaar verder zal toenemen en de prijzen in deze regio’s zullen stijgen.

Nog maar 13.000 nieuwbouwhuizen te koop

Mede door de beperkte aanwas van nieuwbouwwoningen blijft het beschikbare aanbod van woningen dalen. In totaal staan er nu nog circa 156.150 woningen te koop. Afgelopen kwartaal zijn ruim 13.000 woningen meer verkocht dan dat er beschikbaar zijn gekomen. Ook op de nieuwbouwmarkt loopt het aanbod inmiddels sterk terug. Op dit moment staan er nog slechts 13.000 nieuwbouwwoningen in het land te koop. Vorig jaar rond deze tijd waren dat er nog ongeveer 19.500.

Ook in het derde kwartaal van 2016 is de verkoopprijs van woningen gestegen. Ten aanzien van het tweede kwartaal in 2016 zijn de woningprijzen met 1,6% gestegen, op jaarbasis komt de stijging uit op 7,7%. De mediane verkoopprijs lag in het derde kwartaal op 240.350 euro. In totaal zijn in het derde kwartaal 59.100 transacties geregistreerd, van zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

De woningprijs ligt landelijk nog wel 5,6 procent onder de piek van medio 2008. Bij achttien gemeenten is de krapte echter zo groot dat de prijzen al wel boven het niveau van 2008 liggen. Koploper is Amsterdam met een prijsstijging van 24 procent op jaarbasis.

Reageer op dit artikel