nieuws

Jongeren kopen minder huizen

woningbouw 30

Jongeren kopen minder huizen

Jongeren tot 25 jaar trekken sinds de opverende woningmarkt veel minder hun portemonnee voor een koopwoning dan ouderen. Hoe kan dat?

Het opveren van de koopwoningmarkt is voor een groot deel te danken aan ouderen. Hoe ouder men is, hoe meer gekocht wordt, blijkt uit een data-analyse van Cobouw op basis van gegevens van het Kadaster.

Lees meer over de rol van ouderen

Lees meer over de rol van ouderen
Alle leeftijdsgroepen kochten in het eerste halfjaar van 2016 minstens twee keer zoveel als tijdens het dieptepunt van de woningmarkt in 2013. Alleen in de leeftijd tot 25 jaar blijft de groei steken op 37 procent.

Al langere tijd wordt de rol van de jongere op de koopwoningmarkt kleiner. In juli van dit jaar werd één op de tien huizen door een jongere gekocht. Begin 2010 was het koopaandeel van deze leeftijdsgroep nog één op vijf.

Wat is er aan de hand?

Wat is er aan de hand dat jongeren op de koopwoningmarkt achterblijven? Hebben ze minder interesse in koopwoningen, of geen geld? Of is het toch (ook) het effect van strengere financiering voor jongeren?

Een demografische verklaring is er in ieder geval niet. Het aantal 20- tot 25-jarigen is tussen 2006 en 2016 met 10 procent gegroeid.

 

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels