nieuws

Kijkers in het groen

woningbouw 217

Kijkers in het groen

Janssen de Jong is bijna klaar met de gasloze, zeer duurzame wijk De Groene Tuinen in Driebergen. Blikvangers zijn de 36 halfvrijstaande woningen met glooiend dak, met uitzicht op het landgoed ernaast.

Een van de eisen voor het ontwikkelen van de wijk, met in totaal zo’n 240 wooneenheden, was een hoge GPR-duurzaamheidsscore. Volgens projectleider Jurgen van het Erve werd dat met verschillende maatregelen bereikt. “De wijk kent alleen gasloze voorzieningen. De woningen worden met vloerverwarming en luchtwarmtepompen verwarmd. De Rc-waarden zijn hoog. In gebruik- en milieuwaarde scoren de woningen 8,5 op een schaal van tien.”

Aanloopproblemen

De grote, geschakelde woningen kregen de naam “Kijker in het groen”. Ze staan aan de rand van de wijk en kijken aan de achterzijde als uitkijktorens op het groene landgoed ernaast. Opvallend is het halfronde dak, dat bedekt is met sedum. Van het Erve: “Die ronde daken waren qua bouwtechniek het lastigst, maar het resultaat is wel erg fraai, vind ik. De afwerking van de woningen is kwalitatief zeer hoog.” Toch had het project in eerste instantie wat aanloopproblemen door de crisis van de afgelopen jaren. “Toen we rond 2012 de verkoop startten, ging het moeizaam. Maar inmiddels is dat helemaal verdwenen. Alles is verkocht.”

De conjunctuur was niet de enige tegenvaller. “Wat ons wel parten heeft gespeeld was de grondtoestand. In dit deel van Driebergen is de grond erg leemhoudend, wat de natuurlijke drainage erg slecht maakt. Tijdens de natte periodes hebben we daar veel last van gehad. We hebben bemaling gebruikt, maar dat kon niet onbeperkt; het naastgelegen landgoed staat vol met bomen, die daar weer heel gevoelig voor zijn. Uiteindelijk hebben we retourbemaling toegepast door het weggepompte water weer terug te brengen in de grond. Met het waterschap hebben we een plan opgesteld om het water met vijverpartijen ook in de toekomst in de wijk vast te houden.”

Van het Erve is trots op het eindresultaat. “We hebben bijna alles opgeleverd, met over het algemeen geen of heel kleine opleverpunten. Voor ons als bouwer is dit echt het kwaliteitsniveau dat we nastreven.”

Kant en klaar

Project: 36 luxe koopwoningen Driebergen
Opdrachtgever: Langedreef CV
Aannemer: Janssen de Jong
Ontwerp: Han van Zwieten
Bouwtijd: 18 maanden

Reageer op dit artikel