nieuws

Bouwer kraakt snoeihard oordeel gemeente Den Haag

woningbouw Premium 71

Bouwer kraakt snoeihard oordeel gemeente Den Haag

Met het uitgelekte rapport over het experiment met ‘private’ kwaliteitsborging is de hele bouwsector ten onrechte in een kwaad daglicht komen te staan. Dat vindt Jeroen Heijdra, directeur van ERA Contour, een van de ontwikkelende bouwers die aan de veelbesproken pilot in Den Haag deelnam. 

‘Private kwaliteitsborging vergroot kans op ongelukken.’ ‘Onduidelijk of woningen veilig bewoonbaar zijn.’ ‘Gemeente moest twee projecten stilleggen.’ De conclusies uit de uitgelekte evaluatie naar een experiment in Den Haag werden vorige week, na berichtgeving op Cobouw, ineens groot landelijk nieuws.

Vriend en vijand weten vandaag de dag nog steeds de opiniepagina’s van de landelijke dagbladen te vinden. De teneur: laat de bouw alstublieft niet zijn eigen vlees keuren, hoewel dat niet de bedoeling is van minister Blok. Die wil een nieuwe toelatingsorganisatie optuigen. Het is wel zo dat de controletaak van gemeenten op een veel lager pitje komen te staan.

Wij herkennen ons niet in de conclusies van de gemeente Den Haag

ERA Contour was een van de betrokken ontwikkelende bouwers. Van de ruim driehonderd woningen die onder de pilot in Den Haag vielen, bouwde hij er 30. “Wij herkennen ons niet in de conclusies van de gemeente Den Haag”, reageert Jeroen Heijdra, directeur bij ERA Contour. “De gemeente heeft bij ons nooit iets stilgelegd.”

Geen feedback

De ontwikkelende bouwer leverde de woningen begin dit jaar op met SWK als borgende instantie en een as built-dossier vol foto’s, tekeningen en berekeningen. Den Haag keek gedurende de bouw mee. Of ERA Contour in de ogen van de gemeente Den Haag wel is geslaagd voor het experiment, is voor het bouwbedrijf echter een raadsel. “We hebben geen feedback gekregen”, meent Marco Kranenburg, kwaliteitsmanager bij de dochteronderneming van TBI. “Dat is eigenlijk jammer. Je wilt toch weten wat je wel en niet goed gedaan hebt.”

Je wilt toch weten wat je wel en niet goed gedaan hebt

Heijdra betreurt het dat de ‘goede’ bouwers ook in een kwaad daglicht worden gesteld. “Het lijkt alsof de conclusies uit het rapport als maatstaf worden gebruikt voor de hele bouwsector. Dat is jammer want wij zijn al geruime tijd actief om ons proces zodanig in te richten dat we volledig in control zijn én transparant kunnen aantonen dat we kwaliteit leveren.”

Risicovol

Op de conclusies van de gemeente Den Haag wil ERA Contour inhoudelijk niet ingaan. Heijdra: “Wij voelen ons niet aangesproken. En over andere bouwbedrijven kunnen we niet oordelen, omdat we de verdere inhoud van het rapport niet hebben ontvangen. Wel willen we erop wijzen dat gemeenten nu soms ook al marktpartijen inschakelen om kwaliteitsinspecties uit te voeren. Waarom zou dat in het nieuwe stelsel dan ineens zo risicovol zijn?”

Het experiment in Den Haag geldt als oefening voor de nieuwe Wet Kwaliteitsborging Bouw die in 2018 ingaat. Een nog op te tuigen toelatingsorganisatie neemt dan de bouwtechnische toezichtstaken over van bouw- en woningtoezichthouders van gemeenten. De Tweede Kamer moet zich nog buigen over het wetsvoorstel van minister Blok.

Als bouwer staan we achter ons eigen product

ERA Contour is hoe dan ook voorstander van de wet en ziet ondanks de kritische conclusies van de gemeente Den Haag geen reden om de stelselwijziging op de lange baan te schuiven. “Wij hebben juist hele goede ervaringen met de voorbereiding van de nieuwe wetgeving. De introductie van de oplevertoets daagt ons en andere bouwers ook uit om nog meer aantoonbare kwaliteit te leveren. Wie de onafhankelijke check doet, maakt ons eigenlijk niet eens zoveel uit. Als bouwer staan we achter ons eigen product.”

Het bouwbedrijf is ook in andere gemeenten met zes projecten betrokken bij soortgelijke experimenten die zijn uitgezet door minister Blok. De oplevering van die woningen moet nog plaatsvinden. 

Evaluatie experiment garantiewoningen Den Haag_v0.5.pdf

Reageer op dit artikel