nieuws

Verkoop vakantiewoningen piekt

woningbouw Premium 14

Verkoop vakantiewoningen piekt

Vakantiewoningen zijn weer in trek. Vorig jaar zijn er 3.130 verkocht, bijna 75 procent meer dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Volgens de makelaarsvereniging bereikt het aantal verkooptransacties een hoogtepunt sinds 2004. Tussen 2005 en 2015 lag het gemiddeld aantal verkochte recreatiewoningen op 1.850 per jaar.

Prijsstijging

Na jaren van prijsdalingen zijn de prijzen van vakantiehuizen ook weer toegenomen, met gemiddeld acht procent. De NVM verwacht dat de stijging de komende jaren zal doorzetten. Dit jaar houdt ze rekening met een prijsstijging van tussen de vijf en tien procent.

Dat er meer vraag is naar recreatiewoningen houdt verband met de lage rente. “Kopers beschouwen de aankoop als een alternatieve belegging, nu spaargeld en obligaties zeer weinig opleveren, en aandelen als te risicovol worden gezien”, zegt NVM-woordvoerder Roeland Kimman.

Overigens is eigen gebruik van de recreatiewoning het voornaamste aankoopmotief. Een meerderheid verhuurt wel op momenten dat ze er zelf geen gebruik van maakt. Ongeveer twintig procent van de vakantiewoningen wordt puur als belegging gekocht.

Nieuwbouw

Goed nieuws voor bouwbedrijven: vooral nieuwbouw vakantiewoningen zijn in trek. Mede daardoor is de plancapaciteit ook flink gestegen, met 25 procent ten opzichte van een jaar geleden. “Waar de plancapaciteit in 2015 nog ongeveer 6.600 was, is het nu opgelopen tot 8.300 recreatiewoningen”, aldus Kimman.

Reageer op dit artikel