nieuws

Herrema: ‘Gemeenten, adopteer tiny house’

woningbouw 172

Herrema: ‘Gemeenten, adopteer tiny house’

Gemeenten, maak nieuwe woonvormen mogelijk en adopteer tiny houses. Niet omdat ze zo “knuffelbaar” zijn, maar omdat ze maatschappelijke vraagstukken kunnen oplossen. Die oproep doet Tjeerd Herrema, wethouder wonen in Almere.

Een tiny house-top? Tjeerd Herrema moet erom lachen. Ergens vindt hij het niet eens zo’n slecht idee. Want zoals zoveel vernieuwingen op de woningmarkt, landen tiny houses moeilijk. De vraag is er, maar de kleine, relatief goedkope en soms verplaatsbare woning past niet bij gangbare systemen en regels. Met als gevolg oeverloze discussies over een op het eerste gezicht kansrijke ontwikkeling. “Dat moet je eigenlijk niet willen”, vindt Herrema. “Wethouders die iedere keer het wiel opnieuw uitvinden.”

245 inzendingen

Samen met het Woningbouwatelier van het ministerie van Binnenlandse Zaken zette Almere een prijsvraag voor tiny house-concepten op. Hierop kwamen 245 inzendingen binnen. De maquettes zijn sinds woensdag te bewonderen in de schouwburg van Almere. Op 6 juli worden de 25 winnende concepten bekendgemaakt. Alle winnaars krijgen de ruimte om hun ontwerp daadwerkelijk te realiseren.

Herrema is verrast door het aantal inzendingen, uit binnen- en buitenland, van consumenten en van bouwers, maar vooral van architecten; jonge architecten. Hij beschouwt het als creatieve reactie op de crisis.

Spreekt tot verbeelding

“Helaas zitten er geen ideeën van corporaties tussen. Dat blijkt een moeilijke wereld. Wat het aantal mij zegt? Kennelijk spreekt het tiny house tot de verbeelding en bestaat er een grote behoefte er innovaties op los te laten. Hoe kleiner een ontwerp, hoe innovatiever de oplossing.”

Start met experimenteren & bekijk dan wat het betekent voor regelgeving

Verplaatsbare varianten, kleine huisjes (onder 50 m2) die permanent kunnen blijven staan, zelfvoorzienende, er zit van alles tussen de inzendingen. “Off grid wonen (zonder aansluitingen op elektriciteit, gas of riool) is natuurlijk een grote uitdaging. Hoe lossen ze dat op? Ik ben daar nieuwsgierig naar, omdat je dan als bewoner helemaal niemand meer nodig hebt. Geen aansluitkosten, geen ingewikkelde contracten. Een revolutie op zich. Maar ik ben ook benieuwd naar in hoeverre permanente oplossingen kunnen bijdragen aan het oplopend tekort naar betaalbare woningen en de volkshuisvestelijke opgave.”

Knuffelbaar

Precies daar zou het tiny house over moeten gaan, vindt Herrema. Hoe schattig, charmant en ‘knuffelbaar’ de tiny houses ook zijn, het is niet de bedoeling dat ze worden ‘doodgeknuffeld’ met allerlei subsidies of overmatig veel bestuurlijke aandacht.

“Het hoeft ook geen grote bouwstroom te worden, maar ik weet wel dat er een grote behoefte is aan betaalbare woningen. Daarbij groeit het aantal éénpersoonshuishoudens. Ik benader dit dan ook vanuit de innovatiekant en kijk er zakelijk naar. Biedt deze woonvorm antwoorden of aanknopingspunten op maatschappelijke vraagstukken, zoals het vluchtelingenprobleem, het tekort aan sociale huurwoningen en betaalbare woningen? Ik denk van wel.”

Adopteer een huis

Herrema roept ontwikkelaars en gemeenten op om tiny houses te omarmen. Of beter gezegd. Te adopteren. “Dat past ook bij een klein huis, adopteren. Ik wil ontwikkelaars interesseren en meenemen naar de expositie en ze overhalen om dit soort initiatieven een kans te geven. Met gemeenten wil ik nadenken hoe we deze woonvorm kunnen opschalen en kunnen uitventen naar een breder publiek. Postzegels in de stad aanwijzen. Als wethouders moeten we creatief zijn en anders durven nadenken over de ontwikkeling van steden.

Start met experimenteren & bekijk dan wat het betekent voor regelgeving

Een akkoord met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten? Laten we beginnen met experimenteren en dan bekijken wat het betekent voor de regelgeving. Hier lopen we bijvoorbeeld tegen de verplichte aansluiting op de stadsverwarming aan, de grootste kostenpost van een tiny house op dit moment. Dat is van de zotte, maar we lossen het op. Of minister Blok nog iets moet doen? Die werkt al mee via het Woningbouwatelier. Het belangrijkste is dat dit soort nieuwe woonvormen een kans krijgt en niet met regels kapot wordt gemaakt.”

Zou Herrema zelf in een tiny house willen wonen? Hij lacht. “Op dit moment niet. Maar als student woonde ik in Groningen in een ruimte van 2 bij 3, met een kacheltje, een gat in het raam en een prop wol erin. Dat was mijn tiny house.  Ik zou liever in één van deze willen wonen.”

Reageer op dit artikel