nieuws

Experimenteren met tijdelijk wonen

woningbouw Premium 32

Experimenteren met tijdelijk wonen

De roep om experimenten met tijdelijke huisvesting neemt toe. De één dringt aan op een deal tussen gemeenten, de ander wendt zich voor een oplossing tot minister Blok.  
 
Binnen afzienbare tijd telt ons land meer dan 3 miljoen eenpersoonshuishoudens. Maar wat kan de woningbouwer met die informatie? Moeten we nu alleen nog maar kleine woningen bouwen? Tiny, zoals ook in ons coververhaal staat verwoord?

Het antwoord lijkt simpeler dan het is. Natuurlijk, Tiny Housing zet je aan het denken. Maar misschien wil de alleenstaande bejaarde of jonge vrijgezel wel helemaal niet kleiner wonen. Misschien wil die wel een loft. “Die gaan in Rotterdam als zoete broodjes over de toonbank”, vertelde de uitgesproken architect Robert Winkel vorige week op de Provada.

Niemand zal ontkennen dat er andere tijden aanbreken voor de woningbouwer. De consument wil meer keuzevrijheid, wethouders en corporaties in de Randstad worstelen met groeiende wachtlijsten. Om maar te zwijgen over de opvang van vluchtelingen. Maar, de ene wethouder is de andere niet. Wat als het aantal inwoners nu nog groeit, maar over een tijdje zal krimpen? Zoals in Texel.

Tijdelijk bouwen lijkt de meest aantrekkelijke optie. Maar ook dat klinkt makkelijker dan het is. Wat te doen met het bestaande netwerk? Mag ik off-grid? En het Bouwbesluit. Zetten we dat zomaar bij het grofvuil?

Dat hoor je niemand zeggen. Wel wordt de roep om experimenteerruimte steeds luider onder wethouders en woonpioniers. Van Alkmaar tot Oss. ‘Doe iets aan de grondprijs’, ‘zet meer braakliggende terreinen in voor tijdelijke huisvesting’, ‘laat alle gemeenten een akkoord sluiten’, klinkt het her en der.

Cobouw gaat op zoek naar antwoorden. U kunt daaraan meedoen. Kom op 6 juli (zie agenda) gratis naar het Cobouw Café ‘Bouw betaalbaar anders’. Luister naar bijdragen van onder anderen Alastair Parvin van Wikihouse en wethouder Tjeerd Herrema van Almere, volg discussies en interviews met wethouders, bouwers en ontwikkelaars.

Fan van Tiny Houses? Ook dan komt u aan uw trekken.

Gedurende het programma maken we de 25 winnaars bekend van de Tiny House-ontwerpwedstrijd die is uitgeschreven door de gemeente Almere en het Woningbouwatelier.Cobouw trekt het land in met een reizende talkshow; het Cobouw Café. We gaan op zoek naar bouwhelden, mooie, lokale projecten en weken vastgeroeste discussies los.

De gastheren van Cobouw Café zijn Thomas van Belzen en Joost Zwaga. Thomas van Belzen is politiek verslaggever, onderzoeksjournalist en auteur van het boek “Duurzaamheidsoorlog”. Joost Zwaga is vakredacteur economie en de drijvende kracht achter de Cobouw50.

Agenda Cobouw café ”Bouw betaalbaar anders” (Almere)
Datum: 6 juli
Locatie: KAF (Schouwburg Almere), Esplanada 10, 1315 TA Almere
Aanvang: 14:00
programma: Dit Cobouw Café staat in het teken van Tiny Housing en is gekoppeld aan de Bouwexpo Tiny Housing. De gemeente Almere en het Woningbouwatelier schreven een prijsvraag uit waarop 245 inzendingen binnenkwamen. De 25 winnende concepten worden tijdens deze editie bekendgemaakt.
Gasten en sprekers: Alastair Parvin van Wikihouse Londen. Tjeerd Herrema, wethouder Almere. Jeroen van de Wiel, directeur KAF. Marco de Kat, raadslid Almere.

Wilt u erBij zijn? Cobouw mag tweehonderd kaarten weggeven. Meld u hier aan

Cobouw Café bij u in de buurt
Wilt u dat wij naar uw dorp, provincie of stad komen? Neem dan contact op met Thomas van Belzen

Reageer op dit artikel