nieuws

Dodelijk ongeval op bouwterrein HSB

woningbouw Premium 469

Dodelijk ongeval op bouwterrein HSB

Het dodelijke ongeval in Amsterdam waarbij vrijdagmiddag regiodirecteur Erna van der Pers van woningcorporatie De Alliantie omkwam, vond plaats op een bouwterrein van HSB.

Van der Pers (54) raakte zwaargewond bij een feestelijke bijeenkomst rond het slaan van de eerste paal voor Het Gebaar, een zorgcomplex voor mensen met een auditieve beperking op het Zeeburgereiland. In het ziekenhuis is ze even later overleden.

De ceremonie, waarbij zo’n honderd mensen aanwezig waren, is georganiseerd door De Alliantie op een tijdstip dat de bouw al stillag. Toen aan een touw getrokken moest worden om de paal te laten zakken, viel de heistelling om.

Drama

“Een drama. We zijn geschokt”, reageert HSB-directeur André Vos, die niet bij de bijeenkomst was, maar direct na het ongeval naar de bouwplaats reisde. De bouwplaats ligt aan de Mary van der Sluisstraat in Amsterdam.

“Het was een feestpaal met een handbediende antieke houten heistelling, een driepoot”, weet Vos. “Hoe het kan dat de mensen de stelling hebben kunnen omtrekken, wordt nog onderzocht.” Er waren zo’n vijf mensen van HSB, een uitvoerder en werkvoorbereiders, aanwezig tijdens het ongeluk. Gebruikelijk bij start bouw is dat opdrachtgevers een bedrijf inhuren om symbolisch een feestpaal te slaan. De paal gaat niet echt de grond in.

Halfstok

Op het kantoor van De Alliantie in Amsterdam kwamen zaterdagmiddag medewerkers van de corporatie bij elkaar. “We zijn verbijsterd, intens verdrietig en kunnen niet bevatten dat zij er niet meer is”, schrijft directeur-bestuurder Rob Haans namens alle medewerkers op de website van corporatie. Van der Pers werkte sinds oktober 2014 bij De Alliantie. Ze laat een man en meerdere kinderen na.

HSB uit Volendam doet maandag alle vlaggen halfstok. Op Facebook schrijft het Volendamse bouwbedrijf: “Wij zijn geschokt, verdrietig en vol ongeloof. Wat een mooi start bouw-feestje moest worden, is uitgelopen op een drama. Wij wensen de nabestaanden veel sterkte met dit enorme verlies, en de omstanders op de bouw die het ongeluk zagen gebeuren veel sterkte met de verwerking.”

Onderzoek

Bij het ongeval raakte een tweede persoon gewond. Volgens De Alliantie gaat het om toekomstige bewoner van het nieuwe zorgcomplex. Met deze persoon zou het inmiddels weer goed gaan.

De recherche en de arbeidsinspectie doen nader onderzoek naar het ongeluk.

Reageer op dit artikel