nieuws

De Meeuw buigt verlies om in winst

woningbouw 101

De Meeuw buigt verlies om in winst

De Meeuw Groep heeft over 2015 een nettowinst van net geen 900.000 euro geboekt. Een jaar eerder schreef de bouwer van tijdelijke en semi-permanente huisvesting nog een verlies van ruim 8,4 miljoen euro.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Brabantse onderneming.

De Meeuw schrijft de resultaatverbetering toe aan “betere marges en lagere operationele kosten”. Die zijn vooral het gevolg van een reorganisatie die in 2014 werd doorgevoerd en van in gang gezette cultuurveranderingen binnen het bedrijf.

“Doel was om een professionele organisatie te creëren die niet alleen top-down maar tevens bottom-up wordt aangestuurd”, schrijft de directie daarover in het jaarverslag. “Een organisatie waar werknemers de mogelijkheid hebben om te werken op een proactieve, autonome en ondernemende manier en in een veilige en vertrouwde omgeving.”

Verder profiteerde De Meeuw afgelopen jaar van de aantrekkende markt. De toegenomen vraag naar huisvestiging had ook duidelijke gevolgen voor de omzet. Die steeg met 14 procent tot 115,9 miljoen euro.

Dit jaar rekent het concern op een verdere groei van de opbrengsten, met zeker 30 procent. Het jaar zal bovendien afgesloten worden met “een aanzienlijk beter nettoresultaat” dan dat van 2015.

“De ontwikkelingen in 2016 zijn tot op heden zeer positief”, aldus de directie. “In het eerste kwartaal is de gerealiseerde brutowinst 13,7 miljoen, de ebitda 5,9 miljoen en het netto groepsresultaat na belastingen 1,9 miljoen.”

Begin dit jaar schoot VDL-topman Wim van der Leegte De Meeuw te hulp. Van der Leegte pompte miljoenen in de Brabantse onderneming, in ruil voor 50 procent van de aandelen van de groep. Daardoor steeg het groepsvermogen tot 40 miljoen.

Reageer op dit artikel