nieuws

Woning met prefab-panelen van stro

woningbouw 684

Woning met prefab-panelen van stro

Strotec realiseert woningen van hout, stro en leem. Met de prefab-stropanelen van Ecococon is in twee dagen tijd een huis te bouwen.

Van bouwwerken met stro, leemklei of hout zijn voorbeelden genoeg, maar toch zijn de biobased materialen nog niet doorgedrongen in de massabouw. Het is wachten tot de klik komt in de bouwwereld, was onlangs te lezen in Cobouw . Die klik lijkt er nu te zijn. Strotec gebruikt het prefabsysteem van Ecoconcon. Het systeem bestaat uit lichte prefabwanden van hout en stro die eenvoudig in elkaar kunnen worden gezet.

Partner bij Strotec is Jan Walrecht. “We zijn met PAZZbouw, Architecten En/En, Via-Verheijen en Bieb dit initiatief gestart. Het is een uitgemaakte zaak dat bouwen met stro en leem de beste footprintgeeft. Voor massabouw is dit echter geen serieuze bouwwijze. We hebben enkele jaren geleden zelf een paneel ontwikkeld van 1 bij 3 meter, en ontdekten toen Ecococon. Deze Litouwse bouwer heeft een intelligent prefabsysteem ontwikkeld. Het is in elke gewenste maat te bestellen en je kunt er tot vijf verdiepingen hoog mee bouwen.”

Doorontwikkeld

Strotec heeft het Litouwse systeem doorontwikkeld en introduceert nu de Columbus-woning. Met de stropanelen als basis, is de woning nul-op-de-meter en met biobased materialen gemaakt. Het adagium is ‘meer isolatie, minder installatie’. Met de stropanelen wordt het gebouw dampopen en door leem toe te passen heerst er een goed binnenklimaat. Leem heeft een vochtregulerende werking en voelt koel aan in de zomer en is behaaglijk in de winter. Daarnaast werkt het geluidsabsorberend.”

Een vlakke plaat fungeert als fundering. Hierbovenop wordt een houten frame gemaakt waarop de panelen komen te staan. Een paneel weegt tussen de 40 en 180 kilogram, afhankelijk van de grootte. De panelen worden getakeld naar de plek van bestemming en daarna met schroeven aan elkaar en in de ondergrond gemonteerd.

De panelen hebben een dikte van 400 millimeter en een isolatiewaarde van 7 m 2 K/W, bijna tweemaal zoveel als de eisen uit het Bouwbesluit. Een afgewerkte gevel heeft een isolatiewaarde van 8,3 m 2 K/W. Rest de vraag of het systeem nu breed wordt opgepakt door de markt. Walrecht: “Dat valt nog tegen. Er is veel vraag, maar er wordt nog niet echt doorgepakt. De bouwwereld is wat dat betreft traditioneel. Onbekend maakt onbemind. Het is echter een kwestie van tijd, met strenger wordende CO 2-regels komt de markt vanzelf en wordt bouwen met stro een noodzaak.”

Reageer op dit artikel