nieuws

VolkerWessels grootste woningbouwer van Nederland

woningbouw 1456

VolkerWessels grootste woningbouwer van Nederland
Beleggers kochten veel kleine woningen in het voormalige Philips Lighting-gebouw in Eindhoven

VolkerWessels is de grootste woningbouwer van Nederland. Het bouwconcern verkocht vorig jaar bijna 2400 woningen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van Cobouw. VolkerWessels verkocht 2372 woningen. Nummer twee BAM verkocht er 2187. Dat VolkerWessels de grootste woningbouwer is, komt niet als een verrassing. Bekend is dat BAM 60 procent van zijn omzet uit het buitenland haalt. VolkerWessels haalt van alle Nederlandse bouwers de meeste omzet uit eigen land.

Transformatie

Het bedrijf uit Amersfoort heeft talrijke dochterondernemingen door het hele land. Waarschijnlijk is een groot deel van de productie afkomstig door transformatie van kantoren naar woningen. Hoeveel? ”We registreren dat niet centraal”, zegt een woordvoerder. Ruim een jaar geleden leverde dochterbedrijf Kondor Wessels Amsterdam 354 studentenwoningen op en in Eindhoven transformeert een andere dochter, Stam + De Koning, het ene kantoor na het andere naar microwoningen.

VolkerWessels verkocht naar eigen zeggen 350 woningen van het concept MorgenWonen. Dat door Dik Wessels bedachte woonidee heeft bij normaal gebruik geen energierekening, en is voorzien van een standaard keuken en badkamer. Van de 350 zijn er 220 gekocht door Reggeborgh, het investeringsbedrijf van Wessels. Zijn overtuiging is dat dit soort woningen op termijn veel waardevaster zijn.

Vertrouwelijkheid

Een volledige top 10 van grootste woningbouwers bleek niet samen te stellen. Bouwgarantieverzekeraars Woningborg en SWK wilden ieder hun top 10 met bouwbedrijven die in 2015 de meeste koopwoningen hebben verkocht (met waarborgcertificaat) wel verstrekken, maar aantallen werden niet gegeven vanwege vertrouwelijkheid van de gegevens. Daarom volstaan we met twee top 10’s, die gezamenlijk de twintig grootste woningbouwers van Nederland herbergen.

Laatste jaren groei

Veel ontwikkelende bouwers in de lijst vertellen dat ze de afgelopen jaren zijn gegroeid door de terugval van grote projectontwikkelaars. Van Wanrooij (1100 woningen verkocht in 2015) en het kleine Kuin (450 woningen) uit Bovenkarspel zijn hier voorbeelden van. Ook Vorm profiteerde.

Heeft Kuin geen last gehad van de crisis? “Wij hebben het nooit slecht gehad”, zegt directeur-eigenaar Jan Kuin (58) vandaag in het weekblad van Cobouw. “Alleen minder best.”

Het Brabantse Van Wanrooij (omzet 2015: 171 miljoen euro) is in de crisis dichter naar de consument toe gekropen, zegt directeur John van Wanrooij. “We zijn ons steeds meer gaan manifesteren als retailer.”Ranglijst grote woningbouwers 2015

Top 10 woningbouwers (Woningborg)

1. VolkerWessels, Amersfoort
2. Van Wanrooij, Geffen
3. Trebbe, Enschede
4. HSB Bouw, Volendam
5. Kuin, Bovenkarspel
6. Aan de Stegge Verenigde Bedrijven, Den Bosch
7. Vink Bouw, Nieuwkoop
8. Roosdom Tijhuis, Rijssen
9. Klok Groep, Druten
10. Adriaan van Erk Groep, BergambachtTop 10 woningbouwers (SWK)

1. BAM, Bunnik
2. Dura Vermeer, Rotterdam
3. Heijmans, Rosmalen
4. TBI, Rotterdam
5. Vorm, Papendrecht
6. Van Wijnen, Baarn
7. UBA, Uithoorn
8. SBB Bouwgroep, Beverwijk
9. Nijhuis Bouw, Rijssen
10. Janssen de Jong, Son en BreugelBouwers én ontwikkelaars claimen woningverkopen

Wie waren in 2015 de grootste woningbouwers van Nederland? Met die vraag ging Cobouw op pad. Hoeveel woningen verkochten de bouwers en hoeveel leverden ze op? De cijfers bleken niet precies te achterhalen. Jaarverslagen en navraag onder bouwers leverden een incompleet beeld op. Veel bedrijven geven de cijfers niet. Soms omdat ze bijvoorbeeld niet worden bijgehouden, soms ook vanwege de “introverte cultuur”. Een van de bedrijven geeft de cijfers niet omdat het zich niet als woningbouwer wil profileren. De onderneming bouwt ook bedrijfsgebouwen.

Geen aantallen

De verstrekkers van garantiecertificaten voor nieuwbouwwoningen, Woningborg en SWK, wilden wel een top 10 geven van hun grootste bouwbedrijven. In goede volgorde, maar zonder aantallen. Die gegevens zijn vertrouwelijk. Een bezwaar van een ranglijst van de waarborgverstrekkers is dat deze uitgaat van koopwoningen.

Introverte cultuur

Huurwoningen worden wel geteld, maar het certificeren van huurwoningen is geen verplichting. De cijfers zouden een vertekend beeld kunnen geven.

Uitgangspunt bij de ranglijst van Cobouw is dus dat koopwoningbouwers verhoudingsgewijs ongeveer hetzelfde aantal huurwoningen bouwen. Kortom: een echte top 10 maken is onmogelijk, maar deze methode komt wat ons betreft het dichtst in de buurt.Lastig karwei

Woningborg en SWK gaven in 2015 samen 30.047 certificaten af. Nagaan hoeveel woningen er precies worden verkocht is volgens de garantieverstrekkers een lastig karwei. Zowel ontwikkelaars als bouwers claimen de woningverkopen. Elke woning telt uiteraard maar één keer mee, vertelt Eric Polman, directeur van SWK. “Door gebruik van de gesplitste koop-/aannemingsovereenkomst tellen woningen in toenemende mate mee bij de bouwers. Ontwikkelaars nemen deze woningen vanzelfsprekend wel mee in hun eigen rapportages.”

Gesplitste overeenkomsten

Het merendeel van alle woningverkopen (69 procent) betreft gesplitste koop-aanneemovereenkomsten, weet Peter van Noord, directielid van Woningborg. Aannemers bouwen in zo’n geval koopwoningen op de grond van corporaties of projectontwikkelaars. Een corporatie/projectontwikkelaar verkoopt bij zo’n gesplitste koop-aanneemovereenkomst de grond aan de koper, de bouwer de woning erop. Het risico is voor de bouwer.

Rekenproblemen

Bouwcombinaties leveren vaak ook rekenproblemen op bij SWK en Woningborg. Polman: “Partijen gaan hier verschillend mee om. Woningen in combinaties worden door de ene partij volledig als eigen productie geteld, maar andere partijen doen het weer naar rato van het aandeel in de combinatie of tegen een vast percentage.”

Het aantal certificaten dat een bedrijf in een jaarverslag meldt, zegt ook niet in alle gevallen hoe actief een woningbouwer zelf is. Sommige bouwers meldden meer verkochte woningen dan dat er aan waarborgcertificaten op hun naam zijn verstrekt. Het kan zijn dat de bouwer de woningen bouwt, maar een andere partij (een deel van) de woningen laat certificeren.

Reageer op dit artikel