nieuws

Minder appartementen in grote steden

woningbouw Premium 10

Minder appartementen in grote steden

Het aandeel appartementen in de jaarlijkse nieuwbouw neemt toe, maar niet in de grote steden. Dat zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

De groei van de woningvoorraad bedroeg in 2015 0,6 procent. Er werden bijna 48.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. De grootste toename, zowel in absolute aantallen als relatief naar bevolking, kwam op rekening van Noord-Holland, in het bijzonder Amsterdam. Daar was de toename van de voorraad 0,8 procent. In Limburg, Drenthe en Friesland werden relatief weinig nieuwbouwwoningen aan de woningvoorraad toegevoegd.

Grote toename

Zo’n 36 procent van de totale woningvoorraad in Nederland bestaat uit appartementen. De landelijke toename van appartementenbouw begon in 2005. Daarna is circa de helft van de nieuw toegevoegde woningen een appartement. In de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht bestaat driekwart van de woningvoorraad uit appartementen. 

Maar juist in die grote steden zijn vanaf 2005 relatief veel eengezinswoningen bijgebouwd. Zo is in Den Haag 44 procent van de woningen met een bouwjaar vanaf 2005 inmiddels een eengezinswoning. Van de totale woningvoorraad in Den Haag was in 2015 iets meer dan 20 procent een eengezinswoning.

Reageer op dit artikel