nieuws

Blok worstelt met target gemeenten

woningbouw 2

Blok worstelt met target gemeenten

Minister Blok (wonen) wil “niet zomaar” alle gemeenten opzadelen met targets voor te bouwen woningen. Zo reageerde hij in de Tweede Kamer op een plan van de PvdA.

PvdA-Kamerlid Albert de Vries loopt al langer met het plan rond om gemeenten in bepaalde gebieden een “indicatieve taakstelling” voor woningbouw mee te geven. Blok worstelt met de uitwerking daarvan. “Deze motie knelt, maar ik kom er binnenkort op terug. Op dit moment ben ik in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hoe we dit fatsoenlijk kunnen doen zonder de lokale democratie uit te schakelen. Zomaar landelijk voor iedereen bepalen hoeveel er moet worden gebouwd, lijkt me een moeilijk begaanbaar pad.”

Minister wil lokaal bestuur niet buitenspel zetten

De Vries vreest voor woningnood. Hij heeft becijferd dat de benodigde productie van 75.000 woningen per jaar bij lange na niet wordt gehaald (35.000) en ziet het liefst dat Blok de productie aanjaagt met een paar honderd miljoen euro. Oud-minister Van der Laan deed dat ook en dat werkte prima, betoogde de PvdA’er woensdagochtend al in een ingezonden stuk op de website van Cobouw.

Rekensom

Hij herhaalde zijn boodschap woensdagmiddag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de staat van de volkshuisvesting. “In de Grondwet staat dat het Rijk moet zorgen voor voldoende woonruimte. Mijn rekensom klopt misschien niet helemaal, maar het verbaast mij dat de minister geen haast maakt.” Blok: “Ik maak bezwaar tegen de opmerking dat ik er niets aan doe. Dit kabinet heeft ontzettend veel gedaan op de woningmarkt. Ik wil aan de motie van De Vries invulling geven, maar ik loop wel tegen praktische vraagstukken aan.”

Blok benadrukte dat “woningmarkten zeer lokaal zijn.” “Er is een tijd geweest dat wij centraal planden en dat een minister zei: ik heb 50.000 woningen gebouwd. Maar ik geloof niet dat dat model nog werkt. Het sluit namelijk niet aan bij de mensen.” Ook plaatst Blok kanttekeningen bij ramingen. “Ook in de tijd van Vinex is er gerekend met dit tekort. Het is zelfs de vraag of er gebouwd wordt als er niet een zekere spanning zit op de markt. Bovendien komen we net uit een periode van veel wijzigingen in de regels.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels