nieuws

Wiebelflat wordt verstijfd op de koppen

woningbouw Premium 16

Wiebelflat wordt verstijfd op de koppen

De Zwolse wiebelflat waarin de bewoners bij harde wind zeeziek worden, wordt op de koppen verstijfd met dikke prefab beton elementen. Op die manier vergroot eigenaar SZW de stabiliteit van de trillende flat.

Daarmee kiest eigenaar woningcorporatie SWZ dus voor een andere aanpak dan afgelopen najaar werd gemeld. Toen was het nog de bedoeling dat er zware stalen platen tegen de hoofddraagconstructie werd bevestigd. Ook die hadden als doel de stabiliteit van de flat te vergroten door de kopgevels te verstijven. Op die manier zouden de bewoners moeten blijven gevrijwaard van trillingen bij wind boven windkracht 6, waardoor het servies soms in de kasten trilde en ballen aan de kerstboom heen en weer bungelden.

Te ingewikkeld

Nader onderzoek leerde volgens projectmanager Giska Eisma van SWZ dat de voorgestelde methode uitvoeringstechnisch te ingewikkeld was. De platen zouden wel 8 centimeter dik worden en dat maakte ze lastig te hanteren. Hangend in de kraan moesten ze aan de stalen hoofddraagconstructie worden gelast, terwijl het isolatiemateriaal zo veel mogelijk moest worden ontzien. De staalconstructie kon bovendien het extra gewicht niet aan.

Elementen van 35 centimeter dikte worden tegen de kopgevels geplaatst

SWZ kwam met haar adviseurs tot de conclusie dat een oplossing met prefab beton handiger was. Elementen van 35 centimeter dikte worden tegen de kopgevels geplaatst. Die voorzetpanelen krijgen een eigen fundering onder maaiveld en worden met ankers stijf gekoppeld met de staalconstructie.

De panelen beslaan niet de hele kopgevels, maar een strook van 6 meter breedte, zodat er geen ramen worden afgedekt.

Aanpassing balkons

Op een van de koppen bevinden zich wel royale balkons, die iets moeten worden aangepast. Architect Rob Moritz zorgt volgens Eisma dat alles netjes wordt ingepast. Steenstrips worden in de mallen van de prefab elementen ingestort. “Je ziet er na afloop niks meer van en alles sluit aan bij een detaillering die de architect ook elders in de wijk heeft toegepast. Vrijhangende balkons aan de langsgevels krijgen extra ondersteuning naar maaiveld.”

Reageer op dit artikel