nieuws

Wiebelende flat noopt tot stabiliteitseisen aan gebouwen

woningbouw 40

Wiebelende flat noopt tot stabiliteitseisen aan gebouwen
Alex J. de Haan

Nederlandse bouwregels stellen wel eisen aan sterkte maar niet aan stabiliteit van constructies. Sinds de problemen met de wiebelflat in Zwolle stelt woningcorporatie SWZ ook stabiliteitseisen waarvoor de corporatie moest kijken naar Duitse normen. 

De flat aan de Geert Grootestraat in Zwolle die in 2010 werd opgeleverd, kost SWZ behoorlijk wat hoofdbrekens. Na de eerste stormen ontstonden al snel klachten over trillingen in de flat. Trillingmeters bevestigden al snel de klachten van de bewoners. Projectleider Giska Eisma van SWZ is zelf ook een keer poolshoogte komen nemen tijdens een storm en ondervond de trillingen aan den lijve.

Het probleem is volgens Eisma ontstaan door de lichte bouwmethode waarvoor werd gekozen bij de bouw. Aannemer Bramer uit Vriezeveen koos voor een stalen hoofddraagconstructie, omdat op die manier de fundering van de vorige flat op die locatie kon worden hergebruikt.

Misselijk

De flat is gebouwd volgens de principes van Industrieel Flexibel en Demontabel bouwen, hoewel dat grotendeels wordt verhuld door de gevel van metselwerk. Vooral de verbinding tussen de hsb-gevelelementen en de staalconstructie is volgens Eisma uniek en maakt dat de stijfheid niet gemakkelijk was te vergroten. De veiligheid is volgens de projectmanager nooit in het geding geweest. “Het was vooral vervelend. Sommige mensen werden misselijk van de schommelingen van hun woning. Op de hoogste verdiepingen van het zes lagen tellende complex waren de trillingen het sterkst.” 

Trillingseisen

In de Geert Grootestraat zijn in de wijk Dieze-Oost in Zwolle meer flatcomplexen gesloopt. De complexen die daarvoor in de plaats komen, worden op een andere manier gebouwd. Vaak met kalkzandsteen en kanaalplaatvloeren of met tunnelgietbouw. Volgens Eisma doet SWZ staalconstructies niet in de ban, maar stelt de corporatie bij aanbestedingen wel specifieke eisen aan stabiliteit. Daarbij verwijst de corporatie naar een Duitse norm die bruikbaar bleek om trillingseisen te formuleren. De Nederlandse bouwregelgeving heeft daarvoor geen duidelijke richtlijnen.

Aannemer Bramer uit Vriezeveen die de flat destijds heeft gebouwd, voert ook de versterkingsoperatie uit. De betonelementen worden nu geëngineerd, zodat de productie kan beginnen. De uitvoering begint direct na de bouwvak. Voor de kerst moet de Geert Groote I zijn verstijfd. Daarna wil Eisma het woord wiebelflat nooit meer horen.

Reageer op dit artikel