nieuws

Poging huis van de toekomst te schetsen

woningbouw Premium 24

Poging huis van de toekomst te schetsen

In honderd dagen tijd een huis van de toekomst bedenken. Die opdracht krijgt een ‘ondernemende innovator’ van een groep projectontwikkelaars, een bouwbedrijf, een woningcorporatie en een vastgoedbelegger.

De innovator, Rick van den Bos, gaat bijvoorbeeld onderzoeken of gratis wonen mogelijk is. Wel moeten de bouwpartijen aan de nieuwe woonvormen kunnen verdienen. Initiatiefnemers zijn een woningbouwer (Joost Nelis van BAM), een projectontwikkelaar (Mario Broos van AM), een ontwikkelende bouwer (Henk Homberg van ERA Contour), een volkshuisvester (Jan van den Berg Jeths van Eigen Haard) en institutionele belegger Allard van Spaandonk van Bouwinvest. Allen zijn ze directeur bij hun bedrijf.

Platform voor data 

Een huis is niet alleen een leefruimte in een goed geïsoleerde regenjas, legt Nelis uit in een verhaal dat morgen verschijnt in het weekblad van Cobouw. “Het is een platform voor data, energie en beleving. En daarmee een basis voor nieuwe verdienmodellen. Je kunt je huis gebruiken als kasstroom door het opwekken van energie bijvoorbeeld. Of je verkoopt je data over de boodschappen aan supermarkten.” Nog veel meer mogelijkheden zijn denkbaar.

De kunst is niet te denken in bestaande woningen, maar te kijken naar nieuwe woonbehoeften en daar nieuwe verdienmodellen proberen bij te zoeken. In het ultieme geval zal dat gratis wonen zijn. De bouwpartijen hopen binnen een jaar dingen de eerste woonproducten te kunnen laten zien.

Rick van den Bos

Rick van den Bos werkte tot januari van dit jaar bij BAM Woningbouw. Hij was vijf jaar hoofd Marketing en innovatie. Het laatste jaar was hij commercieel directeur. In 1999 studeerde hij aan de Universiteit van Leiden cum laude af aan sociale en organisatiepsychologie.

Reageer op dit artikel