nieuws

Particuliere huur vliegwiel Amsterdamse woningmarkt

woningbouw Premium 25

Particuliere huur vliegwiel Amsterdamse woningmarkt
Amsterdam Municipal Department for the Preservation and Restoration of Historic Buildings and Sites (bMA).

De particuliere huursector vervult op dit moment een dynamische rol in de Amsterdamse woningmarkt. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek van de gemeente Amsterdam en de hoofdstedelijke woningcorporaties.

Was de particuliere huursector ooit het stiefkindje van de Amsterdamse woningmarkt met een slecht imago van ‘huisjes melken’, anno 2016 fungeert zij als aanjager van de hoofdstedelijke woningmarkt.

Na een hausse in de verkoop van particuliere huurwoningen aan het begin van deze eeuw, waarbij veel huurhuizen werden gesplitst en met forse winsten werden verkocht, maakte de crisis een einde aan die trend.

Aantrekkingskracht

Nu blijkt de particuliere huursector, die maar de helft beslaat van de corporatiesector, een grote aantrekkingskracht uit te oefenen op nieuwe Amsterdammers.

Op zijn beurt zorgt die aantrekkingskracht voor flinke huurstijgingen, wat maakt dat veel bewoners ook weer snel willen verhuizen en op zoek gaan naar een koopwoning. Daarvan profiteert de hele regio rondom de hoofdstad op dit moment.

Hogere waardering

De kwaliteit van woningen en de woonomgeving krijgt van de bewoners in Amsterdam steeds hogere waarderingscijfers, maar de huren stijgen nog sneller. Een snel groeiend deel wordt vrije sector en ook de nog kleine nichemarkt van dure huur groeit hard. Momenteel heeft globaal een derde van de particuliere huursector een vrijesectorhuur, twee derde ligt nog onder die grens van 700 euro per maand.

Reageer op dit artikel