nieuws

Hoogste gebouw van Nederland verdeelt Rotterdam

woningbouw Premium 236

Hoogste gebouw van Nederland verdeelt Rotterdam
Skyscrapercity.com

Het Rotterdamse college van Burgemeester en Wethouders gaf deze week toestemming voor de bouw van de Zalmhaventoren aan de voet van de Erasmusbrug, op de locatie waar nu nog het oude Vopak-kantoor staat. De wolkenkrabber wordt met 218 meter (inclusief mast) het hoogste gebouw van Nederland. Bewoners van de havenstad blijken verdeeld te zijn over de komst van het gebouw.

De eerste plannen voor de wolkenkrabber met ernaast twee lagere gebouwen van 70 meter hoog, die samen plaats moeten bieden aan 475 appartementen, dateren al uit 2007. In 2011 stemde de Rotterdamse gemeenteraad met een nipte meerderheid voor de plannen, maar een jaar later trokken de ontwikkelaars Amvest en AM zich terug vanwege de crisis in de bouw.

Nu zijn de plannen afgestoft en enigszins aangepast. De bebouwing langs de Houtlaan wordt wat minder massief. Alle procedures moeten nu wel opnieuw worden doorlopen. Wethouder Ronald Schneider (bouwen, Leefbaar Rotterdam) heeft aan wijkbewoners laten weten dat er voorbereidingen worden getroffen om het bestemmingsplan aan te passen. Met het groene licht van het stadsbestuur is de eerste horde genomen, maar de gemeenteraad moet opnieuw instemmen met de plannen.

En dat de gemeenteraad dat zal doen is nog allerminst zeker. Want de Zalmhaventoren verdeelt Rotterdam.
 

Overlast

Bewoners rondom de beoogde bouwlocatie zijn fel tegen. Ze vrezen verkeersopstoppingen en overlast tijdens de bouw en schaduwwerking als de 218 meter hoge kolos er in 2021 daadwerkelijk staat. De tegenstanders zijn een petitie begonnen om de bouw tegen te houden.

Dat is tegen het zere been van een groep voorstanders. De initiatiefnemers van de website RTM-XL zijn daarom een tegenpetitie begonnen en hebben naar eigen zeggen al meer handtekeningen verzameld dan de tegenstanders. Dirk Schennink, een van de mensen achter RTM-XL schrijft op de site: “Vaak hoor je alleen de tegenstanders, maar er is ook een grote groep voor het plan.”

Volgens Schennink is de komst van de Zalmhaventoren goed voor het Scheepvaartkwartier en de binnenstad van Rotterdam. “Er komt meer levendigheid op straat, omdat er meer mensen wonen. Dichter bebouwen is daarin belangrijk.  Nu staat er een oud kantoorgebouw zonder functie, dat niks toevoegt aan de wijk.”

Reageer op dit artikel