nieuws

Grote interesse in prijsvraag COA

woningbouw Premium 19

Grote interesse in prijsvraag COA

De prijsvraag “A Home Away From Home” voor het ontwerpen van vluchtelingenhuisvesting heeft 366 inzendingen opgeleverd. Uit de berg inzendingen heeft de jury twaalf visies geselecteerd voor de tweede ronde. 

Met de prijsvraag wil het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en rijksbouwmeester Floris Alkemade ontwerpers laten nadenken over nieuwe oplossingen voor het vluchtelingenvraagstuk. Het onderwerp nog steeds actueel; ook in 2016 wordt een nieuwe asielstroom verwacht, en deze week bleek dat het ministerie van Veiligheid en Justitie al voor de zomer een tekort van duizenden opvangplekken verwacht.

Maar de vraag gaat niet alleen over de noodopvang; ontwerpers moesten ook nadenken over de combinatie met andere maatschappelijke vraagstukken, zoals de leegstand van kantoorpanden, krimp, circulaire bouw en duurzaamheid. De jury heeft vooral ideeën geselecteerd die een oplossing bieden voor verschillende vraagstukken.
De meeste inzendingen kwamen met een oplossing voor “buiten”, nieuwe oplossingen voor beschikbare terreinen, maar eenderde van de visies ging over “binnen”, het gebruik van leegstaande gebouwen voor huisvesting.

De oplossingen van de ontwerpers lopen uiteen van een doe-het-zelfpakket voor een snelle woning, tipi-achtige constructies uit eps en woningen uit steigermateriaal tot een volledig gebouw uit (semi-)zelfstandige houten units of een doos-in-doosontwerp voor leegstaande kantoorgebouwen.

De ontwerpen hebben één ding gemeen: ze zijn flexibel, relatief goedkoop en kunnen goed worden gerecycled.

 


Evolutionary wooden houses – Jurrian Knijtijzer – Finch Buildings BV

Deze massief houten units kunnen verticaal en horizontaal gekoppeld worden en zijn tot vijf verdiepingen stapelbaar. De eenheden kunnen eenvoudig geschikt gemaakt worden voor grotere gezinnen en voor de opvang van statushouders of reguliere woningzoekenden. Het materiaal is 95 procent recyclebaar.

Wooden Houses

 

De tussenruimte – Anneloes de Koff

Door het tot casco strippen van leegstaande panden of loodsen kan met elementenbouw een nieuwe plek worden gecreeerd, een overgang tussen de context van het thuisland en die van Nederland. De tussenruimte is een soort nieuwe stad, waarbij de woning en de omgeving kan worden vormgegeven op een manier die lijkt op de plaats van herkomst.

De Tussenruimte

 

Dak onder de zon – Bram Zondag – Arjan de Nooijer

Een zonnepark is niet meer dan een verzameling zonnepanelen op een weiland. Maar waarom kan je daar een nieuwe wijk van maken. Door schuine daken te maken van verschillende pv-panelen, kan daaronder een modulaire woning worden gemaakt. Bovendien wekt het huis meer energie op dan het zelf gebruikt.

Reageer op dit artikel