nieuws

Corporatie gaat goedkoper huis bouwen

woningbouw 6

Corporatie gaat goedkoper huis bouwen

Een op de drie corporaties gaat goedkopere woningen bouwen om voldoende woningen met lage huren te krijgen.

Dat blijkt uit een enquête van branchevereniging Aedes onder honderdtachtig corporaties. Het bijbouwen van goedkope woningen is nodig om aan de passendheidsnorm van de nieuwe woningwet te kunnen voldoen. Corporaties hebben grote moeite om woningen toe te wijzen volgens de nieuwe wet.

Corporaties moeten sinds 1 januari van dit jaar aan woningzoekenden met een inkomen onder de huurtoeslaggrens een woning toewijzen met een huur onder de zogeheten aftoppingsgrens (587 of 629 euro per maand, afhankelijk van huishoudensgrootte). Bij 5 procent van de toewijzingen mag een corporatie een uitzondering op de regel maken.

Haalbaar

Passend toewijzen lijkt tot nu toe niet haalbaar. Bijna 60 procent van de corporaties heeft de huurprijs van sommige woningen verlaagd om te kunnen voldoen aan deze passendheidsnorm. Bij 37 procent van corporaties is de huurprijs minder verhoogd dan gepland. Bijna een op de drie (29 procent) corporaties wil goedkopere woningen gaan bouwen om tot lagere huren te komen.

De bedoeling van de passendheidsnorm is ervoor te zorgen dat er voldoende betaalbare woningen beschikbaar komen voor lagere inkomens. In de praktijk leidt de norm er dus toe dat corporaties hun huren vaak verlagen om passend te kunnen toewijzen. Door huurverhogingen, vooral bij inkomens boven de 34.000 euro, zouden corporaties een deel van de huurdervingen echter kunnen goedmaken.

Duur

Dat gebeurt ook. Per 1 juli gaan de huren gemiddeld met 1 procent omhoog. Bij de laagste inkomens is dat lager: 0,7 procent. Inkomens tussen de 34.678 tot 44.360 gaan 1,7 procent meer betalen. Hogere inkomens kunnen een huurverhoging van 4,3 procent tegemoet zien. De gemiddelde huurstijging van 1 procent is in lijn met het sociaal huurakkoord dat Aedes en de Woonbond in juni 2015 sloten.

Opvallend is echter dat 40 procent van de corporaties zegt zich dit jaar niets aan te trekken van de inkomensafhankelijke huurverhogingen. Een kwart van de corporaties heeft het extra geld niet nodig. 35 Procent vindt dat de woningen door huurverhogingen te duur worden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels