nieuws

Bijlmer Bajes wordt woonwijk

woningbouw 139

Bijlmer Bajes wordt woonwijk
Gemeente Amsterdam

De beroemdste gevangenis van Nederland wordt een woonwijk. De gemeente Amsterdam ontvouwde dinsdag de eerste plannen voor het terrein waarop nu nog de Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel, beter bekend als de Bijlmer Bajes, staat. Er is plek voor tenminste 1000 woningen.

Dat staat in de Nota van Uitgangspunten die de gemeente Amsterdam en het Rijksvastgoedbedrijf hebben opgesteld over de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden voor het gebied.

Op 1 juli 2016 sluit de Bijlmerbajes definitief als gevangenis en huis van bewaring. Het Rijksvastgoedbedrijf zal het complex van 7 hectare als één geheel via een openbare verkoopprocedure verkopen. Geïnteresseerde partijen kunnen via www.biedboek.nl een bod doen. Zowel de prijs als de kwaliteit van de plannen bepalen de selectie van de koper. De verkoop kan naar verwachting in medio 2017 rond zijn.

Stadswijk

Na de verkoop moet het terrein een nieuwe stadswijk worden, zo hebben gemeente en Rijksvastgoedbedrijf afgesproken. Er is ruimte voor 135.000 vierkante meter vloeroppervlak bebouwing, waarvan minstens 70 procent uit woningen moet bestaan. Te denken valt aan minimaal duizend woningen. Ook komt er een middelbare school. De nieuwe wijk wordt met een tunnel onder het spoor Amsterdam-Utrecht verbonden met het Amstelkwartier in de nieuwe wijk Overamstel.

Dat is een nieuwe wijk in stadsdeel Oost waar de komende jaren in totaal zo’n 5.000 woningen komen. Aan de westzijde van het Amstelstation en het spoor zijn ondertussen de eerste contouren van Amstelkwartier zichtbaar. Ook hier komen voorzieningen als een basisschool, een kleine haven, een stadspark, winkels, een hotel en andere horecagelegenheden.

Aan de oostzijde van het spoor wordt in het deelgebied Kop Weespertrekvaart binnenkort gestart met de uitgifte van 23 vrije kavels. Het terrein van de Bijlmerbajes ligt ten zuiden van de Kop Weespertrekvaart en direct naast het Amstelkwartier.

Reageer op dit artikel