nieuws

Trapt Almere in eeuwige valkuil?

woningbouw

Trapt Almere in eeuwige valkuil?

Het zou een spraakmakende ‘bouwbattle’ kunnen zijn tijdens het Cobouw Café. De één was wethouder van Almere en is koning van de zelfbouw. De ander is nu wethouder in Almere en zet de deur weer open voor projectontwikkelaars. “De productie moet fors omhoog”, meent Tjeerd Herrema. “Pas nou op”, pareert Adri Duivesteijn.

Klantgericht bouwen. Iedereen heeft daar zijn eigen ideeën over. Zo ook Duivesteijn en Herrema. De eerste joeg de ‘te snelle’ projectontwikkelaars de groeistad uit. De tweede probeert verstoorde en verwaterde contacten weer langzaam te herstellen. “Maar het doel blijft hetzelfde”, zegt Herrema. “Ook wij leggen de kwalitatieve lat hoog. Maar hoewel zelfbouw een mooie niche is, het is ook een kleine niche. Met zelfbouw alleen redden we het niet.”

Woningbouwproductie omhoog

Herrema wil meters maken. Snel aansluiting zoeken bij de grote broer Amsterdam aan de overkant van het IJmeer. En dat betekent dat de woningbouwproductie omhoog moet. “Fors. Van 1200 naar 2000 woningen per jaar.”

We blijven streng toetsen op de kwaliteit

Je hoort Duivesteijn denken. Er was al eerder een akkefietje tussen de twee. Ze spraken elkaar nadien. “Ik heb Adri uitgelegd dat we de Almeerse basisprincipes niet loslaten. We blijven streng toetsen op de kwaliteit. Zelfbouw wil ook niet automatisch zeggen, veel diversiteit. Ik heb veel voorbeelden gezien die op elkaar lijken en waar alleen de steen anders is”, aldus Herrema.

Zelfbouw

Hij heeft het naar zijn zin in Almere. “Er is zoveel te doen. Nogmaals. Met zelfbouw gaan we de wedstrijd niet winnen. We moeten ook andere partijen interesseren mee te doen. Onze beweging richting Amsterdam met wijk De Stadstuinen spreekt corporaties en ontwikkelaars ook echt aan en spreekt tot hun verbeelding.” Duivesteijn is er niet gerust op. Ook niet na het gesprek met Herrema. Hij vreest dat zijn opvolger zal zwichten voor het geld. Dat het straks toch weer gaat om de productie. “Een eeuwige valkuil voor een gemeente met een opgave.”

Adri Duivesteijn en Tjeerd Herrema spreken beiden op 4 april tijdens het congres ‘Klantgericht bouwen, hoe dan?’ in Almere. Zouden ze een battle aandurven?

Reageer op dit artikel