nieuws

Tiny House voor opvang asielzoekers

woningbouw

Tiny House voor opvang asielzoekers

Om vluchtelingen te huisvesten zijn niet alleen grote asielzoekerscentra nodig. Steeds vaker worden oplossingen gezocht op kleine schaal. Zo ontwierp Jan Borkent een tuinhuisje voor asielzoekers.

Architecten hebben een maatschappelijke plicht, vindt bouwmeester Jan Borkent. “Daarin verschillen we niet van andere burgers.” De Apeldoornse architect neemt zijn plicht daarom uiterst serieus en ontwierp een kleinschalige opvang voor vluchtelingen met een verblijfsstatus.

Zijn idee voor vluchtelingenopvang is sober en eenvoudig te realiseren, legt Borkent uit. “Het gaat om een verplaatsbaar huisje met een oppervlakte van 15 vierkante meter, prefab geproduceerd en tegen een kostprijs van ongeveer 25.000 euro.”

Het is groot genoeg om twee tot vier vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden en zo klein dat het zonder veel problemen in veel Nederlandse tuinen kan worden neergezet. Ondanks het kleine oppervlak heeft het gebouwtje plaats voor onder meer twee tot vier slaapplaatsen, een keukentje en een toilet en doucheruimte. Gaat het om een grotere tuin dan is het mogelijk om een huisje te koppelen aan maximaal vier andere opvangplekken.

Eventueel kunnen op het dak zonnepanelen worden geplaatst zodat het huisje energieneutraal wordt. Ook is het mogelijk een extra unit van 12 vierkante meter te koppelen aan het standaardgebouwtje. In dat geval krijgt de opvang een aparte zitkamer. De kosten worden dan verhoogd met 15.000 euro.

Borkent is geen onbekende in de architectenwereld. Hij was veertig jaar actief als bouwmeester waarvan twintig jaar als directeur/eigenaar van het Architectenhuis. Inmiddels is hij gepensioneerd, wat hem er niet van weerhoudt actief te blijven. Voor zijn plannen om asielzoekers op te vangen, heeft hij inmiddels contact gezocht met verschillende gemeenten want medewerking vanuit die hoek is onontbeerlijk. “Zo moet er bijvoorbeeld vergunningsvrij worden gebouwd”, zegt Borkent. “Anders gaat het te lang duren voordat de voorzieningen in gebruik kunnen worden genomen.”

Inmiddels heeft de architect zijn idee voorgelegd aan de gemeenten Amersfoort en Apeldoorn. “Ik ben in overleg met de gemeentebestuurders. Ze zijn heel positief over mijn plan.” De kleinschalige opvang biedt verschillende voordelen. “Voor een bedrag van gemiddeld 400 euro per maand kunnen in zo’n huisje vluchtelingen worden ondergebracht, terwijl je aan huisvesting in een opvangcentrum ongeveer het dubbele kwijt bent.” Daarnaast verwacht Borkent dat de integratie van asielzoekers in de Nederlandse samenleving sneller verloopt, omdat van mensen die een opvangplek in hun tuin nemen, wordt verwacht dat ze ook een actieve rol gaan spelen om hun gasten wegwijs te maken in de Nederlandse samenleving.

“Inmiddels heb ik via facebook al positieve reacties ontvangen op mijn plan”, vertelt Borkent. “Verschillende mensen hebben aangegeven dat ze graag zo’n huisje in hun tuin willen plaatsen. Mijn eigen tuin is er niet groot genoeg voor, anders nam ik er zelf ook een.” Voor wie zijn tuin beschikbaar stelt, ligt op termijn een voordeeltje in het verschiet. “Mijn idee is dat die mensen gedurende vijf jaar meewerken aan de opvang van vluchtelingen. Daarna mogen ze het huisje houden. Ze kunnen het dan gebruiken als bijvoorbeeld gastenverblijf of prieel. De huisjes gaan gemakkelijk zo’n 35 jaar mee.”

Reageer op dit artikel