nieuws

NHG-grens niet verlaagd

woningbouw Premium

NHG-grens niet verlaagd

De kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft dit jaar staan op 245 duizend euro. De eerder aangekondigde verlaging naar 225 duizend euro per 1 juli gaat niet door. Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft daarover overeenstemming bereikt met minister Blok (Wonen).

Het besluit om af te zien van de verlaging van de limiet hangt samen met het herstel van de huizenmarkt. Daardoor zijn de huizenprijzen de afgelopen tijd fors gestegen en zouden veel huizenkopers niet meer in aanmerking komen voor de garantie. “Maar een eigen huis moet bereikbaar blijven voor zo veel mogelijk mensen”, schijft Arjen Gielen, algemeen directeur van het WEW in een toelichting. “Met NHG durft ook de bank de financiering aan en krijgen mensen die geen hoog inkomen hebben de mogelijkheid om een woning te kopen.”
Dat de kostengrens niet daalt, is goed nieuws voor huizenkopers. Zij kunnen voor de aankoop van een woning met een prijs tot 231.132 euro blijven profiteren van de voordelen van een lening met NHG.
De kostengrens werd in 2009 als crisismaatregel tijdelijk verhoogd tot 350.000 euro om de woningmarkt een impuls te geven. Daarna is de grens sinds 2012 stapsgewijs weer afgebouwd. De verlaging naar 225.000 euro per 1 juli 2016 was de laatste geplande stap, waarna jaarlijks de kostengrens vastgesteld zou worden op basis van de gemiddelde huizenprijs.

Huizenprijs

Maar die laatste stap gaat nu niet door. In februari van dit jaar was de gemiddelde huizenprijs volgens het Kadaster 234.830 euro. Dat is hoger dan de maximale prijs van 231.132 euro die bij een kostengrens van 245.000 euro mogelijk is.
Als de kostengrens naar 225.000 euro zou gaan, zou de maximale prijs per 1 juli 212.264 euro zijn geworden. Dat is ruim onder de gemiddelde huizenprijs van februari. De huidige kostengrens sluit  beter aan bij de gemiddelde huizenprijs. Daarom is het WEW in overleg getreden met minister Blok en is besloten van de verlaging per 1 juli 2016 af te zien.
De grens om in aanmerking te komen voor NHG wordt vanaf januari 2017, net als voor 2009 het geval was, jaarlijks op 1 januari gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Reageer op dit artikel