nieuws

‘Ik zit hier veel korter op de bal’

woningbouw

‘Ik zit hier veel korter op de bal’

Hendriks Bouw en Ontwikkeling heeft Ivo van Straten aangetrokken als adjunct-directeur Projectontwikkeling. Voor zijn overstap was hij portefeuillemanager Real Estate bij ABN Amro.

Waarom koos u na een aantal grotere werkgevers nu voor een wat kleinere?

“Bij de grotere bedrijven waar ik heb gewerkt, was ik een klein onderdeel in een grote machine. Bij een kleinere en innovatieve organisatie als Hendriks, zit je korter op de bal. Je kunt snel schakelen en met je team het verschil maken. Ook de ruimte om te ondernemen sprak me erg aan.”

Bent u een echte loopbaanplanner?

“Nee, ik had deze stap tien jaar geleden niet voor ogen. Ik ben begonnen bij Heijmans. Bij ING ben ik doorgegroeid als projectontwikkelaar, waarna ik door de crisis de overstap naar BMC Groep heb gemaakt. Mijn periode bij ABN Amro gaf aanleiding om na te denken over wat ik echt zocht in mijn werk: terug naar de projectontwikkeling, een kleinere, innovatieve organisatie en mijn netwerk in Brabant versterken. Wat ik had opgeschreven op de achterkant van een sigarendoosje viel goed samen met mijn gesprekken bij Hendriks.”

Wat heeft u met de zorgsector?

“Mijn affiniteit met de zorg is ontstaan tijdens mijn afstuderen aan de hts. Ik heb toen als thesis een investeringsmodel gemaakt om de financiële haalbaarheid van woonzorgcomplexen in de initiatieffase te kunnen beoordelen. Bij mijn vorige werkgevers ben ik daarmee verder gegaan. Of mijn familie in de zorg werkt? Mijn moeder, die zorgachtergrond heb ik wel van haar. Ergens komt dat samen. Bij Hendriks is mijn aandacht ook sterk gericht op zorg, onderwijs en scienceparkontwikkelingen.”

Regionale verschillen worden groter. Hoe presteert de regio waarin Hendriks actief is?

“Amsterdam is een status aparte als het gaat om woningbouw, snel gevolgd door Utrecht. In het werkgebied van Hendriks zie je wat meer regionale verschillen. In Oss en omstreken heeft de woningbouw het nog moeilijk. Richting Arnhem en Nijmegen zie je dat de markt weer aantrekt. De consument was kritisch tijdens de crisis en is dat nog steeds. Daarop moeten we inspelen. Dat is een belangrijke opgave.”

Spelen de wensen van werknemers ook een rol bij nieuwe huisvesting? 

“Beslissingen over huisvesting worden vaak op een hoog niveau genomen. De kosten zijn vaak aanleiding om over te gaan op het ‘Nieuwe werken’. Duurzaamheid is ook een belangrijk thema. In de periode dat ik een jeugdzorgorganisatie begeleidde bij de overgang naar het nieuwe werken, heb ik ook interviews afgenomen met mensen op de werkvloer over wat zij belangrijk vonden. Op basis daarvan heb ik een huisvestingsplan gemaakt. Het besluit is wel op het hoogste niveau genomen, maar gedragen door de medewerkers zelf.” 

Ivo van Straten

1976: Geboren in Geldrop.
2001: Bouwtechnische bedrijfskunde (Avans Hogeschool, Tilburg).
2004: Bedrijfskunde (Radboud Universiteit, Nijmegen).
2005: Managementtrainee en projectontwikkelaar Heijmans Vastgoed.
2008: Projectontwikkelaar ING Real Estate.
2010: Huisvestingsadviseur, BMC Groep.
2013: Portefeuillemanager Real Estate, ABN Amro.
2016: Adjunct-directeur Projectontwikkeling, Hendriks Bouw en Ontwikkeling.

Reageer op dit artikel