nieuws

Corporaties blij met nieuwe wet over huurmarkt

woningbouw Premium

Corporaties blij met nieuwe wet over huurmarkt

Corporatiekoepel Aedes is blij dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de huursombenadering voor het vaststellen van de huurprijs. Maar voorlopig leidt dat nog niet tot meer investeringsruimte voor nieuwe woningbouw.

Dinsdag stemde de Tweede Kamer in meerderheid voor de nieuwe wet, die vooral het scheefwonen moet tegengaan. De wet regelt een aantal zaken, zoals een jaarlijkse inkomenstoets. Voor mensen met een inkomen boven de sociale huurgrens die toch in een sociale huurwoning wonen, gaan de huren met minstens 4 procent per jaar omhoog.

Daarnaast wil minister Blok per 1 januari de huursombenadering voor de berekening van huurverhogingen invoeren. Die maatregel, een wens die wooncorporaties en de Woonbond al eerder bekendmaakten bij het sociaal huurakkoord, moet de kwaliteit van de woning beter zichtbaar maken in de huurprijs en de automatische huurverhoging bij een nieuw huurcontract voorkomen. De corporaties hebben altijd gezegd dat de maatregel zou zorgen voor meer investeringsruimte, omdat er aan bestaande huurders meer huur gevraagd kan worden bij relatief dure woningen. Maar voorlopig is dat nog niet zo, zegt Aedes-woordvoerder Quinten Snijders. “De corporaties hebben in het akkoord met de Woonbond afgesproken dat de komende jaren de huren slechts gematigd zullen stijgen.”

Aedes benadrukt dat de invoering op 1 januari 2017 niet betekent dat de huur na de traditionele huurverhoging op 1 juli nóg een keer omhooggaat..

Reageer op dit artikel