nieuws

Bouwen als feest?

woningbouw Premium

Bouwen als feest?

Stel je een particulier voor, die bouwplannen heeft… Nou, doorgaans is dat al een misverstand van de zijde van de bouwers. Particulieren hebben vrijwel nooit bouwplannen – ze hebben meestal huisvestingsplannen. Dat is iets heel anders. Ze willen meestal liever een gebouw, dan bouwen. Dat bouwen een onvermijdelijke hobbel is die men nou eenmaal moet nemen, op weg naar nieuwbouw, betreuren particulieren vaak al vooraf, en doorgaans zeker tijdens het bouwproces.

Sommige bouwers denken oprecht dat de particuliere opdrachtgever echt niets liever doet dan betrokken raken bij een bouwproces. En dat zou kloppen, als dat bouwen een feest zou blijken te zijn. En dan gaat het er niet primair om dat de bouwer het proces als een feest ervaart, maar dat de particuliere opdrachtgever (een mooi woord, toch!) het als een feest ervaart.

En ze vragen niet veel, hoor. Het zou al geweldig helpen als een bouwer vindbaar en daarna (steeds!) bereikbaar zou zijn, of snel terug zou bellen. Als een bouwer zich zou realiseren dat de bouwkwaliteit pas aantoonbaar is na afloop van het proces. En dat het vertrouwen intussen alleen gewonnen kan worden door consequent te doen wat hij zegt en te zeggen wat hij doet. Door niet alleen altijd terug te bellen, maar terug te bellen op het beloofde moment.

Door te begrijpen dat niet iedereen weet wat weeceedeetjes en haaweeaatjes zijn. Of te begrijpen dat het de opdrachtgever werkelijk voor geen meter boeit. Door te begrijpen dat men buiten de bouw denkt dan maanden 28, 29, 30 of 31 dagen kennen. Dat idee maakt het erg ingewikkeld om te begrijpen dat het zo maar niet kan lukken om 100 dagen in een half jaar te persen. Bouwers verzuimen wel eens aan leken uit te leggen dat dagen in feite werkbare dagen zijn.

Feest? Ach…

Peter Reijers
De Bouwer & Partners BV Strategie Marketing Sales
peterreijers@debouwer.n

Reageer op dit artikel