nieuws

‘Regeringsbeleid maakt huis voor starter onbereikbaar’

woningbouw Premium

‘Regeringsbeleid maakt huis voor starter onbereikbaar’
Shutterstock

“Wanneer de hypotheekrente in de komende tijd ook maar iets stijgt, wordt het voor starters op de woningmarkt onmogelijk om nog een huis te kopen.” Dat stelt de NVB naar aanleiding van een tweetal essays die de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers door hoogleraren liet schrijven.

Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems van de TUD, en Karel Schiffer, gastauteur OTB, schreven beiden een essay over de huidige woningmarkt onder de respectievelijke titels ‘Kopers verdienen meer’ en ‘Kopers komen tekort’.

Financiële risico’s

Beide auteurs komen tot de conclusie dat het iedere keer aanscherpen van de leencapaciteit ertoe leidt dat het voor starters op de woningmarkt steeds lastiger wordt een eigen woning te kopen. De NVB legt de schuld daarvoor bij de overheid. “In het huidige regeringsbeleid staat niet langer een heldere visie op de woningmarkt centraal, maar overheerst de eendimensionale invalshoek, te weten het op alle mogelijke onderdelen steeds verder beperken van de financiële risico’s van het eigen woningbezit”, zegt NVB-voorman Nico Rietdijk.

Belangrijke doelen worden uit het oog verloren

 Het is volgens het onderzoek van Boelhouwer en Schiffer terecht dat de excessen bij de kredietverlening van eigen woningen zijn weggehaald, maar volgens de NVB schiet de voorzichtigheid door. “De minstens zo belangrijke doelen als een gezonde woningmarkt en economie, worden uit het oog verloren. Vooral grote groepen jongeren zullen, als de hypotheekrente maar richting de 4 à 5 procent stijgt, geen kant meer uit kunnen.”

Laagste risico’s

Volgens de NVB is de angst voor al te grote financiële risico’s bij hypotheken nergens voor nodig. “De risico’s op hypotheken behoren in Nederland tot de laagste van heel Europa. Nergens anders is het aantal huishoudens dat hun hypotheek niet meer kan betalen zo laag als hier. Dit was vóór de crisis het geval en is gedurende de hele crisis zo gebleven.”

Reageer op dit artikel