nieuws

Zwevende FSC-recreatiewoning

woningbouw Premium

Zwevende FSC-recreatiewoning

FreeLodge heeft in Epe de eerste zwevende recreatiewoning gebouwd met Nederlands FSC-hout van bomen uit het nabijgelegen Landgoed Welna. Verdere bouwplannen zijn er al volop.

Nederlands FSC-hout werd in de bouwwereld niet meer voor ‘vol’ aangezien. Het zou te duur en niet sterk genoeg zou zijn in vergelijking met buitenlands productiehout, stelt Mariska Vlot, conceptontwikkelaar en mede-aandeelhouder in het project. “Met FreeLodge maakt het hout een waardige rentree: de toepassing van het hout in kleinschaliger design-projecten is dankzij nieuwe verduurzamings­mogelijkheden heel goed mogelijk!” In 2016 wil FreeLodge in de Tuinen van West bij Amsterdam op 1,2 hectare een FreeLodge Village bouwen uit 6 vrijstaande woningen en 1 gemeenschappelijke lodge. De gebouwen komen te staan op schroefpalen waarmee in slappe grond zonder graven en heien kan worden gebouwd.

FreeLodge is in Volts woorden een (schaalbaar) modulair concept voor zwevende recreatiewoningen. Met deze constructie wordt de ‘footprint’ wat Vlot betreft nul: natuur en landschap kunnen onder de woningen doorgroeien. Bijna alles wordt gemaakt van Nederlands FSC­-hout. De woningen hebben onder meer 2 slaapkamers, een badkamer en een keuken. De achterkant is vrij gesloten; de voorkant is bijna helemaal beglaasd. Het dak is bedekt met mossedum. Bouwbedrijf Reurink uit Epe zou het 2 maanden kunnen realiseren.

De Freelodge voldoet met een EPC van 0,4 aan de eisen voor een woonfunctie. De isolatiewaarde van de gevels, het dak en de vloer is ongeveer 5,0. Projectontwikkelaar Ton van Oosten van Steengoed werkte zijn initiatief uit met Jan van Erven Dorens van Dorens Architects en ‘tIdee! van conceptontwikkelaar Vlot. De beheerders van Welna brengen de houtkennis in.

“Een kubieke meter Nederlands FSC-hout kan door nieuwe biologische veredelings-­ en verduurzamingstechnieken in kwaliteit en prijs concurreren met buitenlandse hardhoutsoorten’, stelt Vlot, “maar het productievolume is niet hoog genoeg om er grote projecten mee te kunnen bedienen.”

Amsterdam heeft de Tuinen van West aangewezen en herontwikkeld tot een proeftuin voor circulaire economie en ‘urban farming’. Met de Ondernemersvereniging Tuinen van West worden plannen gemaakt voor bijvoorbeeld gezamenlijke compostering en gezamenlijke opwekking van zonne­-energie.

Reageer op dit artikel