nieuws

Markt architect trekt aan, kleintjes blijven achter

woningbouw

Markt architect trekt aan, kleintjes blijven achter

De architectenbranche herstelt door de groeiende woningmarkt. De verschillen zijn echter groot. De grotere architectenbureaus hebben hun werkvoorraad het laatste halfjaar zien stijgen naar 7,6 maanden. Kleine bedrijven blijven steken op 3,6 maanden.

De gemiddelde werkvoorraad is vergeleken met dezelfde periode in 2014 gestegen naar 3,8 maanden, blijkt uit de halfjaarlijkse conjunctuurmeting van branchevereniging BNA. In vergelijking met een half jaar terug is het gemiddeld een halve maand lager. Oorzaak is volgens de branchevereniging, naast seizoensinvloeden, vooral het terugdraaien van het verlaagde btw-tarief op verbouwingen vanaf 1 juli 2015.

De werkvoorraad wordt door de meeste bureaus nog steeds als klein ervaren, merkt de BNA. Wel zijn steeds meer bureaus positiever. Ruim 40 procent van de bureaus verwacht volgend jaar een omzetstijging.

De verschillen per regio en deelmarkt zijn groot. Architecten in de Randstad doen het relatief goed, terwijl bureaus in krimpgebieden het lastiger hebben. “Het herstel is naast particulieren te danken aan ontwikkelaars en bedrijven, die weer investeren in de ontwikkeling van woningen”, stelt de branchevereniging. “De historische lage hypotheekrente, het groeiend aantal alleenstaanden en ouderen die langer thuis blijven wonen zijn belangrijke drijvende krachten.” Dit is met name te zien in het midden- en hogere huursegment.” Ook verduurzaming, transformatie, herbestemming zijn typen werkzaamheden waar architecten groei verwachten.

Reageer op dit artikel