nieuws

Laatste jaar flink meer nieuwbouw

woningbouw Premium

Laatste jaar flink meer nieuwbouw

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen is in het afgelopen jaar spectaculair gestegen. Dat is op te maken uit recent gepubliceerde CBS-cijfers.

In de eerste tien maanden van 2014 werden er in Nederland 29.845 vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven. Dit jaar stokt de teller eind oktober op 44.677.

Het grootste deel van die stijging is in de maanden februari, maart en april gerealiseerd. Toen werden er respectievelijk 6617, 5341 en 7381 nieuwe vergunningen afgegeven. Het overgrote deel van die plannen komen overigens voor rekening van Amsterdam. Daar wordt dit jaar een recordaantal nieuwe huizen gebouwd.

Amsterdam biotoop

Madeline Buijs, sectoreconoom bouw bij het Economisch Bureau van ABN Amro, is niet verbaasd over de cijfers. “Amsterdam blijkt een eigen biotoop te zijn. En nieuwbouw schiet nu echt omhoog. We zien de cijfers nu wel weer wat afvlakken, maar de stijgende lijn zet wel door.”

Niet alleen het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen vertoont een stijgende lijn, ook andere bouwvergunningen nemen toe. Buijs: “Renovatie stijgt alleen wat minder spectaculair. In de utiliteit daalt het aantal vergunningen zelfs licht. Dat zwakt de totale stijging wat af.”

Reageer op dit artikel