nieuws

Korting bouwleges niet meegenomen in berekening Blok

woningbouw Premium

Korting bouwleges niet meegenomen in berekening Blok

De Wet private kwaliteitsborging bouw dreigt voor bouwers slecht uit te pakken. De kosten nemen toe, waarschuwt regeldrukdeskundige Actal. Direct betrokkenen twijfelen echter sterk aan deze aannames, omdat de korting op bouwleges niet in de berekeningen is meegenomen.

Denk je dat het ‘eindelijk’ zo ver is, gooit een adviesorgaan van de regering roet in het eten. Ten minste, die kant lijkt het op te gaan met het niet onomstreden wetsvoorstel van minister Blok. De nieuwe wet zal het werk van bouw- en woningtoezichthouders deels overbodig maken.

Definitieconflict

Met man en macht proberen ambtenaren en voorstanders van de wet een definitieconflict op te lossen. Wat is namelijk het geval: in de berekening van Actal is de korting op bouwleges niet meegenomen.

Dat Blok met duivels dilemma zit, mag geen geheim zijn

“We proberen nu helderheid te krijgen over de exacte definitie van lasten voor het bedrijfsleven”, laat een direct betrokkene weten. “Het schijnt dat ook andere ministeries hier last van hebben.”

De berekening van Actal zou meer vreemde redeneringen bevatten. Zo zegt één Haagse bron dat ook de meest absurde zaken nu ineens als extra ‘administratieve last’ worden beschouwd, zoals het ontwerpen van een gebouw.

“Deze door de regering bedachte definitie van de lasten van burgers en bedrijfsleven is volledig losgeweekt van de werkelijkheid”, vindt een Haagse bron. Hij voegt er aan toe: “Dit is een rare discussie.”

Exemplarisch

In het licht van de geschiedenis van dit wetsvoorstel is de regeldrukdiscussie, die vooral achter gesloten deuren plaatsvindt, exemplarisch. Meerdere ministers durfden hun vingers niet aan het dossier te branden of kwamen er niet uit. De belangen zijn groot.

Bouwers beducht voor volstrekt andere bouwpraktijk

Sinds dag één vrezen consumentenorganisaties hogere kosten, zijn toezichthouders bang voor ongelukken en zijn bouwers beducht voor een volstrekt andere bouwpraktijk.

Hoe de regeldrukdiscussie afloopt, is nog even afwachten. De verwachting is dat minister Blok in januari met duidelijkheid komt. Dat hij met een duivels dilemma zit, mag geen geheim zijn. Blok is namelijk ook namens het kabinet verantwoordelijk voor de beloofde lastenverlichting van 2,5 miljard euro.

Reageer op dit artikel