nieuws

ING voorspelt derde jaar groei op rij

woningbouw Premium

ING voorspelt derde jaar groei op rij

De rekenmeesters van ING voorspellen voor 2016 een groei in de bouwproductie van 4 procent. Dat zou betekenen dat de productie in de bouw voor het derde opeenvolgende jaar groeit en de helft van de krimp uit de recessiejaren is goedgemaakt. De woningbouw blijft vooralsnog de motor die de rest van de sector op sleeptouw neemt en ervoor zorgt dat de bouw bij de snelst groeiende sectoren hoort.

Weliswaar kromp de bouwproductie in het derde kwartaal van 2015 met twee procent ten opzichte van het vorige kwartaal en daalde het bouwvolume ook in oktober iets, door het sterke begin van het jaar stijgt de bouwproductie naar verwachting over geheel 2015 wel met zes procent. Volgens Jan van der Doelen, sectormanager Bouw en Vastgoed bij ING, is de temporisatie van de groei niet erg. “Een tijdelijke stabilisering in de groei van het bouwvolume geeft ondernemers ruimte om zich meer te richten op verbetering van de verdiencapaciteit. Deze is in de bouwsector nog altijd niet op een aanvaardbaar niveau.”
Volgens van der Doelen kan de verdiencapaciteit echter vrij gemakkelijk worden verhoogd. “Steeds snellere technologische vernieuwingen, zoals BIM, bieden de sector betere mogelijkheden om slim samen te werken. En dat is dé manier om ook het rendement structureel te verbeteren.”

Lichtpuntje

Niet alleen de woningbouw laat florissante cijfers zien. Ook de onderhouds-,  infra- en installatiesector surfen mee op de woningbouwgolf en kunnen volgens ING volgend jaar met 2 procent groeien. Utiliteit blijft echter achter, mede door het laat-cyclische karakter van de kantorenmarkt. Het enige lichtpuntje dat ING hier ziet is de groei in de bouw van logistiek vastgoed. Daar is door onder andere e-commerce grote vraag naar moderne logistieke panden.

Reageer op dit artikel