nieuws

Noodklok om tekort aan bouwlocaties

woningbouw

Noodklok om tekort aan bouwlocaties

Er moeten snel nieuwe bouwlocaties worden aangewezen om te voorkomen dat er kwantitatieve woningnood ontstaat in Nederland.

Daarvoor waarschuwt Nico Rietdijk. Volgens de directeur van de NVB, de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers, zullen komende tien jaar jaarlijks tussen de 85.000 en 95.000 woningen moeten worden gebouwd om alleen al de bevolkingsgroei te kunnen huisvesten. Nieuw onderzoek van Rigo heeft dat duidelijk gemaakt.

Rietdijk constateert echter dat deze aantallen niet zullen worden gehaald vanwege een tekort aan bouwlocaties. Zorgen maakt hij zich in dat verband over de opstelling van sommige provincies. “In de huidige praktijk zien we dat provincies eerder bouwplannen afknijpen dan willen bevorderen. Maar daarmee roepen zij grote problemen over zich af.”

De NVB-voorman pleit voor soepeler regelgeving. De zogeheten ‘ladder voor duurzame verstedelijking’ zou zeker in bestaand bebouwd gebied prima afgeschaft kunnen worden, vindt hij. Marktpartijen en gemeenten hoeven daar dan niet langer te beargumenteren of er voldoende vraag is naar hun bouwprojecten.

“Deze regelgeving zorgt nu alleen maar voor veel overdreven ambtenarij, vertraging en dus hoge kosten”, aldus Rietdijk.

Hij benadrukt dat de huizengekte van eind jaren negentig en vlak voor de crisis zal terugkeren als er niet snel nieuwe bouwlocaties worden aangewezen. “Door de crisis is er enerzijds jarenlang te weinig gebouwd en anderzijds groeit de bevolking harder dan verwacht.”

Rietdijk hoopt dat de nieuwste cijfers de discussie over het huidige woningbouwbeleid op gang zal brengen.

Reageer op dit artikel