nieuws

Eerste gerenoveerde nom-koopwoning voorzien van prestatatiegarantie

woningbouw Premium

Eerste gerenoveerde nom-koopwoning voorzien van prestatatiegarantie

Minister Stef Blok heeft woensdag de eerste gerenoveerde particuliere koopwoning geopend die naar nul-op-de-meter is gerenoveerd. Een flink pakket isolatie en uitgekiende installaties maken dat de bouwers een prestatiegarantie durven geven.

De woning is losgekoppeld van het gasnet en wordt verwarmd met een grondwaterwarmtepomp. Een bodemlus tot 140 meter diepte garandeert het hele jaar door aanvoer van voldoende warmte. De elektriciteit die daarvoor nog nodig is wordt opgewekt met twintig zonnepanelen op het dak. Er blijft ruim voldoende over om ook de balansventilatie te regelen, ruimtes te verlichten, televisie te kijken en wasmachines te laten draaien.

De verbouwing is in tien dagen tot stand gekomen, terwijl de eigenaren in hun huis bleven wonen. Dat laatste viel volgens Paul van Dijk van Itho Daalderop nog niet mee, want de woning is in de jaren zeventig met tunnelgietbouw gerealiseerd. “De voor- en achtergevel zijn er over alle drie de woonlagen volledig uitgegaan en je kon soms door tunnels heen kijken.” De nieuwe 40 centimeter dikke houtskeletbouwelementen zijn goed geïsoleerd en sluiten het casco zo goed af dat een luchtdichtheid is bereikt die vergelijkbaar is aan nieuwbouwwoningen.

De extra installatieruimte voor de warmtepomp, de ventilatiekast en de warmteterugwinning zijn inpandig gerealiseerd op de begane grond en de tweede verdieping. In de ideale situatie zou dat volgens Van Dijk een unit bij de voor- of achterdeur zijn. Dat vermindert het aantal ingrepen in de woning aanzienlijk. Zo’n installatie-unit hoeft niet meer dan 2 meter hoog te zijn met een voetafdruk van 1 bij 1 meter.

De renovatie is uitgevoerd door aannemer CoMeg in nauwe samenwerking met BJW Wonen. Hoeveel de operatie precies gekost heeft en wat de gemeente heeft bijgedragen wil niemand zeggen. Het algemene uitgangspunt bij de pilots voor de Stroomversnelling-koop is dat gemeenten maximaal 15.000 euro bijdragen. De subsidie vergoedt het deel van de verbouwing dat niet betaald kan worden uit de uitgespaarde energierekening over twintig jaar. In de filosofie van de Stroomversnelling kunnen die kosten door industrialisatie en standaardisatie flink omlaag, zodat de nul-op-de-meterrenovatie zichzelf compleet terugverdient.

Reageer op dit artikel