nieuws

Woningbouw geen item op Prinsjesdag

woningbouw

Woningbouw geen item op Prinsjesdag

Woningbouwers hoeven niet veel te verwachten van Prinsjesdag.

Was het een laatste stuiptrekking van Maxime Verhagen kort voor Prinsjesdag? Of vermoedt hij dat er iets gaat komen voor woningbouwers? Die vraag kan pas op de derde dinsdag van september worden beantwoord, maar het heeft er alle schijn van dat Verhagen bedrogen uitkomt.

De voorzitter van Bouwend Nederland pleitte op de radiozender BNR voor een reeks van maatregelen. Zo vindt de voorman de hypotheekregels veel te streng en begrijpt hij er niets van dat het kabinet “klakkeloos” de hypotheekadviezen van het Nibud overneemt. “Het moet weer gemakkelijker worden om een hypotheek te krijgen.”

Behoefte aan rust

Verhagen drong bovendien aan op een discussie over het grondbeleid. Ook de afgifte van bouwvergunningen kan volgens hem veel sneller. Tot slot brak Verhagen een lans voor de starterslening. Minister Blok nam daar vorig jaar afscheid van en ook Kamerleden vonden die crisismaatregel niet langer nodig, ondanks waarschuwingen van het Economisch Instituut voor de Bouw.

VVD’er Roald van der Linde maakt zich nog altijd een stuk minder zorgen over de woningmarkt dan Verhagen. “Op een paar kleine aandachtspunten na, loopt het allemaal als een trein. Of ik 50 miljoen euro over heb voor startersleningen? Nee.”

De woningmarkt heeft vooral behoefte aan rust, beschouwt Van der Linde: “Nogmaals. Ik heb geen grootse plannen om alles aan te passen, maar ik blijf me wel zorgen maken over de verschillende oproepen van bijvoorbeeld DNB (De Nederlandsche Bank, red.) om het maximale leenbedrag nog verder aan te scherpen. ”

Waar nieuwe maatregelen voor de woningmarkt waarschijnlijk uitblijven, werd dinsdag bekend dat een oud plan (de Nationale Hypotheekinstelling) definitief in de prullenbak verdwijnt. Van der Linde is daar “niet verdrietig” om. Of de PvdA ‘woningbouwplannen’ heeft met het oog op Prinsjesdag is onduidelijk.

Reageer op dit artikel