nieuws

Lastige opdrachtgever dwingt tot duurzaam denken

woningbouw Premium

Lastige opdrachtgever dwingt tot duurzaam denken

Duurzaam bouwen vraagt veel van aannemers. Opdrachtgevers die duurzaamheid belangrijk vinden zijn vaak kritisch, en hebben niet altijd een realistisch idee over de mogelijkheden van bouwers.

Maar volgens Remond Molenkamp, vestigingsmanager van Vastbouw Oost, kan dat ook heel positief werken. Dat merkte hij bij het project Iewan Strowijk, waar hij een gebouw moest ontwikkelen dat grotendeels door een ecologische woongroep zelf moest worden gebouwd uit stro en leem. “Toen ik met dit project bij ons bedrijf kwam werd er in eerste instantie heel afwachtend gereageerd, maar ik heb ze ervan overtuigd dat we het moesten doen. Maar het was wel een uitdaging: als bouwer blijf je verantwoordelijk voor arboregels, kwaliteit en heb je een duidelijke opleverdatum met boetes voor vertraging. Maar de bewoners wilden zelf absoluut meewerken aan de plaatsing van de strobalen en het aanbrengen van het leem.”

Om het deze amateurbouwers zo makkelijk mogelijk te maken, liet hij de strobalen voorzien van een sparing, zodat ze makkelijk in het houten skelet te plaatsen waren. Het leem bleek lastiger. “Dat bleek voor velen toch te zwaar werk waardoor het uiteindelijk te langzaam ging. We hebben voor een deel van het werk dus toch een aantal stukadoors moeten inschakelen om weer op schema te komen.”

Maar de eigengereide opstelling van de gebruikers dwong de bouwer wel om de grenzen op te zoeken. “Standaardoplossingen voldoen niet, dus je moet steeds kijken wat er mogelijk is. Dat is een traag proces, maar je ziet wel mogelijkheden waar je anders nooit over had nagedacht. Zo wilden de bewoners beslist geen beton gebruiken, maar een andere vloersoort was vanwege de bouwbesluitregels over akoestiek bijna onmogelijk. Na lang zoeken en praten kwamen we tot een compromis: een houten vloer met betondeklaag.”

Molenkamp zou het zo weer doen. “Uiteindelijk vonden ook onze timmerlieden het een fantastisch project, waarbij ze hun vakmanschap echt konden toepassen. Ik zou de volgende keer wel eerder in het bouwproces heel duidelijk afspreken welke materialen er toegepast gaan worden.”

Reageer op dit artikel