nieuws

Kant-en-klaar: Appartementen voor ouderen snel levensloopbestendig

woningbouw

Kant-en-klaar: Appartementen voor ouderen snel levensloopbestendig

Ouderen blijven steeds langer zelfstandig wonen. De woningbouw speelt daarop in. In Valkenswaard bouwt bouwbedrijf Van Montfort BV 22 woningen en 22 appartementen voor ouderen en starters.

De wijzigingen in de financiering van de ouderenzorg die een aantal jaar geleden zijn ingezet, worden steeds beter zichtbaar in de zorg- en woningbouw. Omdat de nadruk wordt gelegd op het zo lang mogelijk zelfstandig wonen voor ouderen, zijn de ouderwetse bejaardenhuizen in korte tijd verdwenen of getransformeerd naar een woon-zorgcentrum.

Ook de sociale woningbouw speelt hierop in door vaker te kiezen voor de bouw van woningen die relatief eenvoudig kunnen worden aangepast op hulpmiddelen als een rolstoel of scootmobiel. De woningen aan de Boslaan in Valkenswaard zijn al levensloopbestendig gebouwd. Op die manier kunnen de bewoners er blijven wonen als er iets veranderd in hun leefomstandigheid. “De woningen zijn allemaal éénlaags”, zegt projectleider Toon Hoeben van Van Montfort, “en de grondgebonden woningen hebben een klein tuintje. De woningen zijn voorzien van rolstoelvriendelijke drempels en deuren. Bij de voordeuren zijn voorzieningen getroffen om eventueel een automatische deuropener te installeren, zodat mensen van afstand de deur kunnen laten openzwaaien.” Van buiten zien de woningen er niet groot uit, maar de woonoppervlakte is toch zo’n 80 vierkante meter.

Inmiddels is een aantal bewoners al bezig met verhuizen. “We hebben een deel van de woningen in juli opgeleverd. Met de rest zijn we binnenkort klaar. De appartementen duren nog iets langer. De woningen worden met keuken en badkamer opgeleverd. Er moet alleen nog geverfd worden en er moet een vloer in.”

In eerste instantie werd nog uitgegaan van een langere oplevertijd, maar Hoeben wist dat het snel moest. “We hebben volgens de Lean-methode gewerkt, omdat we wisten dat de opdrachtgever snel over de woningen wilde beschikken. Op zich is de bouw redelijk standaard, met kalkzandsteenwanden en breedplaatvloeren, dus er waren weinig verrassingen. Geen enkele eigenlijk, de bouw is gewoon precies verlopen zoals gepland. Dat vind ik wel leuk aan een project.”

 

Projectgegevens

Opdrachtgever: Wooncorporatie Woningbelang
Aannemer: Van Montfort BV
Ontwerp: KDV Architectuur
Bouwtijd: 6 maanden (grondgebonden woningen)
Bouwsom: circa 4 miljoen euro (incl. appartementen)

Reageer op dit artikel