nieuws

Corporatiewoningen toch naar belegger

woningbouw

Corporatiewoningen toch naar belegger

De 3800 woningen van het Wooninvesteringsfonds (WIF) worden toch aan belegger Round Hill verkocht. De zes gemeenten en drie corporaties die bezwaar hadden, leggen zich neer bij het besluit van minister Blok.

Dat meldt het Wooninvesteringsfonds. De protesterende gemeenten en corporaties hebben besloten niet in beroep te gaan tegen het besluit van Blok om goedkeuring aan de verkoop te geven.

De Britse belegger Round Hill is de volkshuisvesters en de gemeenten tegemoetgekomen. Met de gemeenten is afgesproken dat er een dialoog komt over de ‘volkshuisvestelijke invulling’ van de overgenomen woningen. In Delft, een van de bezwaarmakende gemeenten, gaat de verkoop van 55 woningen aan de belegger niet door. Woonbron koop deze woningen terug van het Wooninvesteringsfonds.

Schulden

Met de verkoop van de corporatiewoningen is volgens het noodlijdende Wooninvesteringsfonds een faillissement voorkomen. De corporatie uit Zeist had een krediet tot 1 juli. Het WIF kan zijn schulden aflossen en de certificaathouders ontvangen 70 miljoen euro.

In november 2014 kwam het WIF overeen om 3800 woningen aan Round Hill te verkopen. Dat schoot verschillende corporaties, waaronder Woonbron, in het verkeerde keelgat. Zij zagen de certificaten die ze bij het WIF hadden gekregen in ruil voor hun woningen flink in waarde afnemen. De corporaties meenden dat de verkoop niet nodig was. Volgens hen was er ruimte voor financiering via het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Ondanks de protesten zette het WIF de verkoop door. Dat kostte uiteindelijk begin dit jaar interim-bestuurder Jacques Thielen de kop.

Het WIF werd in 2005 opgericht met als doel woningen van corporaties in geldnood aan te kopen en later te verkopen. Mede door de crisis verouderde het businessmodel en kwam de corporatie in geldproblemen.

Beleggers

De verkopen aan Round Hill zijn niet de enige waarbij corporatiewoningen in handen komen van beleggers. Een jaar geleden verkocht Vestia 5500 woningen aan het Duitse investeringsfonds Patrizia. Vestia en het WIF zijn samen goed voor 79 procent van de verkopen aan (buitenlandse) institutionele beleggers, becijferde het Waarborgfonds Sociale Woningbouw recent. Werden er in 2012-2013 nog 3250 woningen verkocht aan beleggers, in 2014-2015 zijn dat er 16.200.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels