nieuws

C2C-wijk met strakke buitenkant

woningbouw

C2C-wijk met strakke buitenkant

ERA Contour en XXarchitecten/Arconiko gaan zestien cradle-to-cradle woningen bouwen in Berkel en Rodenrijs in de gemeente Lansingerland. Het werk voor dit project vangt naar verwachting begin volgend jaar aan.

De vier vrijstaande woningen en twaalf twee-onder-éénkappers zijn ontworpen naar het huis dat architect Jouke Post van XXarchitecten eerder voor zichzelf maakte. Dat bleek in de praktijk volgens hem zo goed te voldoen dat ook anderen er gemak en plezier van kunnen hebben. De woning wordt daarvoor opgeschaald naar het niveau van een wijkje van zestien duurzame woningen met minimaal energiegebruik.

De toekomstige bewoners zijn eerder uitgenodigd om mee te ontwerpen, bijna net zoals bij particulier opdrachtgevers. XXarchitecten en TBI-onderneming ERA Contour zorgen voor een vaste planning en prijs. “Daarmee garanderen ze dat de woningen er komen”, zegt Post.

Het project krijgt de naam 4C-living: cradle-to-cradle, Comfort en Co-design. Dat laatste houdt in dat de toekomstige bewoners zeggenschap hebben over de verkaveling, op de vorm en de grootte van hun woning en de wijk waarin die komt. Tot Posts verrassing wilden alle bewoners net zo’n strakke buitenkant uit natuurlijke materialen als die de architect voor zichzelf had ontworpen. De plattegronden en indelingen aan de binnenkant worden naar de wensen van de bewoners uitgevoerd. Die hebben ook zeggenschap over de afwerking en de installaties. Als optie kunnen ze kiezen voor een vergrote woonkamer met al dan niet een erker en een dakkapel.

Het plan schrijf t voor alle woningen duurzame installaties voor zoals een warmtepomp en pv-panelen omdat het gebruik van hernieuwbare energie een uitgangspunt van cradle-to-cradle is. De woningen zijn nagenoeg energieneutraal en bieden een woonoppervlak vanaf 150 vierkante meter. De prijs begint bij 475.000 euro.

De realisatie van wat project 4C-living heet, heeft wel wat voeten in de aarde gehad, constateert de architect. Voor zijn eigen woning gebruikte hij Click Bricks en BIA-blokken, die gedeeltelijk bestaan uit geëxpandeerd klei. “Te kostbaar om op grote schaal te worden toegepast”, zegt Post. “Voor één woning valt die investering nog te overzien maar voor zestien wordt het te duur.” De markt biedt volgens hem voldoende gelijkwaardige alternatieven. “Er is nog veel uit te zoeken, maar dat maakt het project interes sant.”

Het is volgens hem ook nog een vraag hoe de binnenspouwwanden worden gebouwd. Eén van de materiaalopties is gecertificeerd kalkzandsteen. De kozijnen worden allemaal uitgevoerd in gecertificeerd aluminium. Post bekleedde de buitenkant van zijn eigen woning met western red cedar. Voor de woningen in Berkel en Rodenrijs wordt een ander materiaal gebruikt.

Reageer op dit artikel