nieuws

Giesbers Rotterdam haalt Endis van de plank

woningbouw Premium

Giesbers Rotterdam haalt Endis van de plank

Giesbers Rotterdam Bouw doet met het Endis-concept mee aan de openbare aanbesteding van een nul-op-de-meterrenovatie van een flat. Het prijswinnende concept werd vorig jaar door de bouwer van de plank gehaald. “Het was nog te theoretisch”, zegt manager commercie en productie van de bouwer.

Endis staat voor ‘Energie neutraal duurzaam in staal’. Het is een renovatieconcept voor portiekflats. Het concept won in 2012 tijdens de manifestatie de Voorsprong de eerste prijs. Een “vernieuwend idee” vond de jury destijds. Tot een project kwam het echter niet. “Het is te veel in de pilothoek blijven hangen”, zegt Niels Akkermans van Giesbers.

Het concept werd een paar jaar geleden bedacht door onder andere Peter van Hoogmoed en Anneke Vervoort van PANplus architectuur, Evert Vrins Energieadvies en Hans Ketel van CAE Nederland. Endis is specifiek gericht op de aanpak van de naoorlogse portiekflats. De flats worden voorzien van een geprefabriceerde gevel. Alle leidingen worden naar buiten gebracht. Het verticale transport vindt aan de buitenkant van de woningen plaats.

Theorie en werkelijkheid

Giesbers is sinds begin vorig jaar betrokken bij het concept. “We hebben er gezamenlijk nog eens goed naar gekeken. Sluit de theorie wel aan bij de werkelijkheid? Werkt dat wel, die slimme leidingschacht aan de buitenkant?”

Inmiddels werd het concept bij zes aanbestedingen ingebracht. Bij drie opdrachtgevers, één in Vlaardingen en twee in Tilburg, kwam Endis als winnaar uit de bus. Sommige corporaties zijn nog wat huiverig, merkt Niels Akkermans. “We komen met een compleet concept en willen dus graag alles zelf doen.” De huisinstallateur of vaste schilder van een corporatie kunnen prima meewerken. “Maar soms heeft een corporatie bijvoorbeeld al een architect in de arm genomen die de wensen van de bewoners in kaart gebracht heeft, waar mogelijk nemen we deze mee, maar als er al te veel vast ligt, wordt het voor ons lastig.”

Kansen

Giesbers is met Endis één van de tien partijen die kans maken op de renovatie van een flat van de Utrechtse corporatie Mitros. De te renoveren portiekflat aan de Camera Obscuradreef is gebouwd met het VAM-bouwsysteem. In Nederland staan 14.000 van dit soort woningen. Met name in en rondom de grote steden ziet Akkermans kansen. “Hier is 60 tot 70 procent van het bezit van corporaties gestapeld. Het zou mooi zijn als we er daar een paar van kunnen opknappen.”

Reageer op dit artikel