nieuws

VVD voorziet pittig debat in Kamer

woningbouw

VVD voorziet pittig debat in Kamer

De VVD beschouwt het besluit van de Vereniging Eigen Huis om uit de Stichting Garantiewoning te stappen als steun voor het kabinet. Zuur dat Eigen Huis zich terugtrekt.

Zuur, maar ook begrijpelijk. De woordvoerders wonen van de regeringspartijen begrijpen dat Vereniging Eigen Huis eieren voor haar geld kiest. Ze zien het echter ook als een gevoelige tik voor de andere betrokken partijen, Bouwend Nederland, NVB en Neprom. 

“De Stichting Garantiewoning vervult nu een belangrijke rol en het is zuur voor de partners dat de VEH zich terugtrekt”, reageert VVD-Kamerlid Roald van der Linde.

Begrip voor het besluit van VEH is er ook in het PvdA-kamp. “Ik begrijp de actie wel. Ik denk dat het een tactische manoeuvre is. Iedereen wordt zenuwachtig. Het gaat echt om grote belangen”, duidt PvdA’er Albert de Vries.

Niet aan denken

De inzet is hoog. Minister Blok wil de bouw meer verantwoordelijkheid geven en de positie van de consument versterken. Gedacht wordt zelfs aan een aanpassing van het Burgerlijk Wetboek. Brancheverenigingen in de bouw moeten daar niet aan denken.

Consument en bouwer staan inmiddels lijnrecht tegenover elkaar, constateert De Vries. Wel vindt hij het opvallend dat het tot op de dag van vandaag behoorlijk stil is in consumentenland: “In het publieke debat krijgt de positie van de woonconsument bijzonder weinig aandacht. Desintesse? Nee. Ik denk dat de consument het te ingewikkeld vindt.”

Aanpassen

Of er toekomst is voor een consumentloze Stichting Garantiewoning durft De Vries niet te zeggen: “Dat hangt van de stichting zelf af. Maar als iedereen straks een verzekering moet kunnen afsluiten, dan zullen ze zeker iets moeten aanpassen.”

De VVD maakt zich hoe dan ook op voor een pittig debat in de Tweede Kamer dat naar verwachting binnen enkele maanden plaatsheeft: “Wij vinden het van belang dat de consument een betere positie krijgt. Dat neemt niet weg dat we vooral over de nu voorgestelde 5-procentregeling de nodige vragen hebben. Blok wil de inhoudingstermijn oprekken naar vijftien maanden. Ik begrijp dat vanuit de consumentenbescherming, maar in de praktijk betekent het dat de marge op een bouwproject een jaar wordt uitgesteld. De vraag is of dat niet met een goede verzekering kan worden ondervangen. Dit gaat ongetwijfeld een groot punt worden in het debat.”

Reageer op dit artikel